Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mensah: "Utan Gud skulle jag inte vara här"

/

Frun Thilini och föräldrarna är de viktigaste personerna i Sam Mensahs liv. Och så Gud.

– Det är viktigt för mig att leva som kristen. Utan Gud skulle jag inte vara här, säger Sam Mensah.

Annons

Fotboll, fotboll, fotboll. Nästan allt i ÖFK:s unge högerback Sam Mensahs liv kretsar kring fotboll. Hans bästa minnen kommer från fotbollen, till hans svåraste tid var fotbollen orsaken och det var fotbollen som gjorde att han hittade kärleken. Men det är kanske inte så konstigt när hela hans liv har gått ut på att via fotbollen ta sig ut i världen och få ett bättre liv.

Sam berättar om den svåraste tiden i sitt liv, när han fick möjligheten att vara med i "Right to dream", en välgörenhetsstiftelse i Ghana som ger unga människor både skolutbildning och idrottsträning. Sam bodde då i Ghanas huvudstad Akkra, skolan låg många mil hemifrån.

– Jag var bara 11 år, långt hemifrån utan mina föräldrar. De andra eleverna på skolan kom från olika delar av Ghana och vi talade olika språk. Det första året var mycket svårt, jag hade svårt att komma till rätta med tillvaron där och jag saknade min familj mycket.

Men utbildningen gav också Sam hans livs bästa minne.

– Den lyckligaste dagen i mitt liv var när jag fick veta att jag skulle få resa till England. Det är inte många afrikaner som får möjligheten att åka till Europa så jag var mycket glad den dagen.

Man kan också säga att det var genom fotbollen som Sam hittade kärleken. Efter en träningsmatch mot engelska Wigan 2011 gick spelarna ut tillsammans på en krog i Östersund. På krogen den kvällen fanns också svenska Thilini.

– Jag såg henne, vi började prata och jag blev kär, berättar Sam.

För tre veckor sedan gifte de sig och nu tänker Sam sätta sig i skolbänken.

– Jag måste lära mig svenska. Jag ska leva mitt liv här nu, med min fru.

När han lärt sig svenska ska han läsa Zlatans självbiografi, säger han. Han tycker den verkar intressant, inte minst att Zlatan var lite av en "bad boy" när han växte upp och nu är älskad av svenska folket.

var du en bad boy när du var liten?

– No, I was always a good boy, säger Sam skrattande och berättar om sin mamma, hur mycket hon älskade sin yngste son och man kan börja förstå var modet och självförtroendet att lämna hemmet vid 11 och sitt land vid 16 kommer ifrån.

Familjen är viktig för honom, säger han. När inte föräldrar och syskon finns nära, får andra ta den platsen.

– Vi i laget umgås mycket. Vi ordnar "player partys" där vi äter, pratar och lyssnar på musik tillsammans. Vi har blivit som en familj.

En annan familj har han i kyrkan. Sam beskriver sig själv som kristen, han betonar flera gånger hur viktig religionen är och att han ofta går i kyrkan, "the small one in the middle of town".

Men trots sina familjer här finns det en längtan efter hemlandet i honom. Han beskriver hur han på fritiden ofta ser på film från Ghana och lyssnar på musik med ghananska artister. På sin telefon visar han upp favoriterna: Tinny, Bisa, Castro och Dr. Slim, afrikanska rytmer med en västerländsk touch.

– En dag hoppas jag på att kunna flytta tillbaka till Ghana. Få njuta av solen där med min familj.

Annons