Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mentorprogram ska hjälpa fler kvinnor till styrelserna

Kvinnor är underrepresenterade i såväl stora som små bolagsstyrelser. Förhoppningen är att ett nytt utbildningsprogram för kvinnliga företagare ska kunna ändra på det.

Kerstin Arnemo, vd för företaget Råd och Dåd i Östersund, håller ihop mentorprogrammet. Det mentorprogram som ska peppa kvinnliga företagare att bli mer synliga i de svenska bolagsstyrelserna.

– Endast 18 procent är kvinnor i svenska bolagsstyrelser. Då pratar vi inte om börsnoterade företag. Om vi räknar in dem blir siffran ännu lägre, säger Kerstin Arnemo, som ansvarar för mentorsprogrammet.

Hon menar att alla styrelser mår bra av en större bredd i sammansättningen. Ju mer blandad kompetens desto bättre, anser Arnemo.

– En styrelse där medlemmarna kan har större dynamik, större erfarenhet från olika områden, större åldersskillnader, olika etniska bakgrund – alla sådana faktorer gör arbetet i en bolagsstyrelse mer givande. Man vrider och vänder på frågor och svar på ett annat sätt, får fler infallsvinklar helt enkelt, säger hon.

Och resultatet blir därigenom bättre och mer anpassat till verkligheten.

– Våra kunder är ju också blandade. Vi har inte bara män som kunder, säger Kerstin Arnemo och får saken att framstå så enkel.

Det av regeringen tillsatta programmet kommer att pågå i tre år. Detta är första året. Totalt kommer 20 företagskvinnor per år från hela Norrland att erbjudas en plats i programmet.

Mentorerna kommer att fungera som bollplank för de kvinnliga företagarna. De ska bidra med erfarenhet och ett entusiasmerande stöd. Mentorerna kommer från hela landet och är både män och kvinnor. Samtliga mentorer sitter i dag redan i olika bolagsstyrelser.

– Syftet med hela programmet är att öka andelen kvinnor i de svenska bolagsstyrelserna. Det finns ingen siffra som anger när målet är nått. Här jobbar vi med förhoppningar, avslutar Arnemo försiktigt.