Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer ägg på svenska matbord

Vi äter alltmer ägg, men ingen vet egentligen hur mycket som är lagom.

Annons

Kolesterolvarningarna från förr är dock numera nedtonade.

Branschorganisationen Svenska Ägg jublar över att äggförsäljningen ökar. Särskilt bra går det för de ekologiska äggen.

En tänkbar förklaring till vår allt större äggkonsumtion är dieter som LCHF och GI där kolhydrater byts mot protein, och där ägg ofta blir lösningen.

Fast hur mycket ägg människan egentligen tål vet ingen säkert. Livsmedelsverket har inga rekommendationer att ge.

– Nej, det finns inga gränser, vi kan inte säga hur mycket man ska äta. Vår rekommendation är att man ska äta varierat, och inte plocka bort några livsmedel som begränsar kosten. Om man exempelvis äter mer ägg på bekostnad av bra fullkornsprodukter så är det inte bra. Fast det här är ingen drastisk ökning av äggkonsumtionen, man kan inte dra några stora växlar på detta, säger Anna Karin Lindroos, dietist på Livsmedelsverket.

Förr varnades för alltför många ägg i taget, eftersom de innehåller mycket kolesterol. Nu är varningarna inte lika skarpa.

– Om man har högt kolesterolvärde bör man diskutera med sjukvården hur mycket ägg man kan äta. Det är också mycket annat än ägg som påverkar kolesterolet, säger hon.