Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Mer än Jämtland" – annars blir du inte erkänd i huvudstaden

Jag tänkte ta vid där onsdagens ledarkrönika av Marcus Persson om uppväxtortens betydelse för våra livschanser, slutade.

Han skriver: ”Ska man tala om förlorare i den nya ekonomin är det de som växer upp på landsbygden och i glesbygden långt från centralorten.”

Om man inte förflyttar sig, lägger jag till.

En fråga i sammanhanget är varför Jon Henrik Fjällgren från Mittådalen och Hanna Olsson från Rönningsberg hamnar på ÖP:s lista över heta jämtar på Instagram först när de vinner Talang och medverkar i Allsång på Skansen, eller får en framskjuten position på Aftonbladet – trots att ställena de kommer från, Rönningsberg med sina 13 hus och Mittådalen ur renskötarens perspektiv, är mer unika. Och trots att de båda var fantastiska redan innan de fick sina erkännanden i huvudstaden.

Svar finns alltid att söka i populärkulturen och det är fascinerande hur djupt rotad föreställningen om att man ska lämna en by eller småstad för att komma upp sig, är där. Bruce Springsteens textrad ”It's a town full of loosers, I'm pulling out of here to win” – är ett koncentrat av tusentals hyllmeter böcker, musik och filmer.

Det är samma logik som råder när folk snart springer på varandra på Stråket och säger saker i stil med: ”Jaså, du blev kvar?” Sedan kommer den som ”blivit kvar” att få försvara sig, medan den som flyttat in i en skokartong i New York, London, Stockholm, Göteborg eller Malmö inte blir ifrågasatt.

Vi är så inkörda på den ordningen att vi genast begriper vad lillasyster Sanna i Clara Bodéns film "LGH+Bil+allt jag har och äger", menar när hon säger ”Jag tror inte att jag är mer än Jämtland”. Följaktligen faller sig Clara Bodéns spontana reaktion (som hon sedan ägnar filmen åt att dissekera) naturlig: ”Inte mer än Jämtland. jag förstod inte. vadå. de är klart du är. jag tyckte det lät oambitiöst. slappt. fan ta dig i kragen och bli mer än Jämtland.”

Samma tema återkommer i höst i Patrik Lundbergs, kolumnist på Aftonbladet, nya bok ”Onanisterna”. Boken släpps ett par veckor före valet och handlar om att vara 19 i en småstad, ta studenten och INTE vilja flytta. Ämnet är redan hemtamt och nyheten snarare att det nu tas upp av en av Sveriges hetaste journalister, och det ligger ju i sakens natur att det är avgörande av vem, var, hur och när sådant formuleras.

Därför ser jag med spänning fram emot "Onanisterna", för att jag förväntar mig en efterföljande debatt om småstad och storstad, stad och landsbygd, och för att diskussionen äger potential att bli mer än Jämtland. Ni fattar, tror jag, vad jag menar.

Mer på ämnet:

Jämtar du bör följa på Instagram

Jon Henrik: "Kommer aldrig att flytta till Stockholm"

Jon Henrik Fjällgren uppträder på Allsång på Skansen

Hanna Olsson till Aftonbladet

Handlar om mer än att bocka av hemvändare

Hemvändare diskuterade länet i debatt

Fler krönikor av Ida Nilsing:

Bo gärna kvar på landet – men räkna med att du blir ifrågasatt

Förskolan måste fungera

Kommunen sitter i knät på den som har pengar