Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer blås i orglarna!

Nu ska det bli bättre drag i de hundratals kyrkorglar som finns runtom i mellersta Norrland i Härnösands Stift.
För långtifrån alla är i bra form.

Annons

Ett exempel är den pampiga orgeln i Sunne kyrka strax sydväst om Frösön, en av regionens äldsta, byggd 1839 av den legendariske orgelbyggaren Johan Gustaf Ek från Torpshammar.

Den vackra pjäsen har ansetts så svårspelad att församlingen för tiotalet år sedan köpte en ny liten elektronisk som står längst fram i kyrkan.

– Liksom alla instrument stämmer "Ek-orgeln" om sig när det är kallt och fuktigt i kyrkan, men den har en helt fantastisk ton.

Det säger Mats Ternvall, kantor i Frösö-Sunne-Norderö församling, som deltar i ett flerårigt projekt för att inventera samtliga orglar i stiftet.

Först i raden kommer man att undersöka just Sunnes pampiga instrument, och för att uppmärksamma den saken ordnar församlingen en orgelkväll nu på tisdag 28 oktober som blir en kombination av konsert, seminarium, visning och samtal kring orgeln.

– Jag tror att många äldre församlingsbor kommer att känna igen den gamla orgelns toner när vi spelar på den. Jag har tidigare hur ljudet från den ursprungliga orgeln satt i gång starka känslor hos äldre församlingsmedlemmar när man restaurerat äldre instrument.

Eks orgel är speciell bland annat för att den bara har en manual, alltså klaviatur, men ett stort antal reglage gör att organisten kan få ut många stämmor och spela fullödiga verk.

– Den klapprar visserligen lite, men det gör inte så mycket när ljudet är så bra. Men vi ska nog se till att stämma den, säger Ternvall.

I mitten av 1800-talet var kyrkan i Sunne den största i nejden och det var inte konstigt att den fick den pampigaste orgeln. Och nu ska den gamla klangen åter kunna höras i kyrkorummet, är tanken.

På tisdag kommer organisterna Håkan Dahlén och Colin ´t Hart att spela, det blir också samtal mellan orgelkännaren Dag Edholm, Sven Olofsson vid Mittuniversitetet och församlingens kantor Mats Ternvall.