Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer farligt än härligt för hunden

Gassande sol, bad och glass. Det som ger oss människor njutning en varm sommardag kan vara det sämsta tänkbara för våra hundar.

– Det bästa tipset är att man tänker efter innan man tar med sig hunden till stranden och har en plan för hur dagen ska fungera för hunden, säger Ursula Lige Berglund, skadechef på Sveland djurförsäkringar.

Flera faror lurar för de fyrbenta på badutflykten. De är känsliga för överhettning och dessutom kan de precis som människor bränna sig i solen.

– En ras som har tunn eller ljus päls är extra känsliga eftersom pälsen normalt skyddar så att solstrålarna inte ska nå huden.

Även godsaker på badplatsen kan vara farligt för vovven. En chokladglass kan tyckas oskyldig men av den kan hunden bli förgiftad och som grädde på moset kan flisor från en glasspinne skada Fido.

Många hundar gillar dock att bada. Men inte heller det är riskfritt. Under algblomning i sjöar och hav kan det vara farligt för hunden att bada och att dricka av vattnet. I värsta fall kan algförgiftning leda till att hunden avlider. Var därför uppmärksam om hunden verkar må dåligt efter badet.

– Ibland kanske det är så att hunden har det bättre hemma och att vi människor anpassar oss efter det, säger Ursula Lige Berglund.