Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer fokus på förskolan

I dagens diskussion om skolans situation tenderar fokus att ligga i slutet av utbildningskedjan. Vi får inte glömma att grunden för det livslånga lärandet läggs under förskoletiden, som därför blir alltmer betydelsefull.

Och vi har drygt 3 000 barn som kräver vår aktiva uppmärksamhet under många år innan det är dags för förskolestarten.

Under dessa år finns uppgiften och utmaningen att tidigt upptäcka barnen och de eventuella problem som senare kan utgöra hinder för inlärningsprocessen.

Barngruppernas storlek har förvisso en stor betydelse, men det viktigaste enligt min uppfattning är antalet vuxna med kompetens och erfarenhet per barn med problem och hotade möjligheter. Om vi lägger fokus på att "se barnen tidigt" undviker vi senare kostnader!

Det är bra att Stefan Löfven (S) signalerar om att mera resurser måste satsas på att minska antalet barn i grupperna under de tidiga skolåren, och det är också bra att han pekar på behovet av att ta ett helhetsgrepp över skolsituationen i vårt land genom att föreslå en skolkommission.

Ett ökat fokus på förskolan har då sin givna plats tycker

Börje Jonson (S) ledamot barn- och utbildningsnämnden Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel