Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer företagande är framtiden

I en undersökning som kom 2011 visade det sig att 70 procent av Sveriges unga kvinnor kan tänka sig att bo på landsbygden.

Det är lätt att förstå. Landsbygden har stora fördelar för den som kanske är i stånd att skaffa familj.

Man kan välja riktig skog framför betongdjungeln, ett hus framför en trång lägenhet, mindre skolklasser framför stora.

Det är idealiskt för många hästintresserade – man kan ha djuren nära sig, och dessutom tillräckligt med slingrande skogsvägar för att erbjuda varierande turer i sadeln – men det är också det bästa alternativet för den som är hund- eller kattägare, eller för den delen vill hålla andra djur.

Vill man själv kunna plocka sin svamp och sina bär, eller bara uppskattar att kunna ge sig ut i naturen är landsbygden ett måste. För den som vill slippa undan både avgaser och ett stressigt storstadstempo finns inget bättre.

Ändå flyttar allt fler till städerna.

Förklaringen är enkel. För att kunna bo någonstans måste det finnas vettig infrastruktur och en möjlighet att försörja sig. Centerpartiet har i Alliansregeringen fått igenom historiskt stora satsningar på en i decennier eftersatt infrastruktur, och minskat regelkrånglet för företag. Mer finns dock kvar att göra.

Grunden för landsbygdsutveckling måste vara företagande. Det är nämligen där som jobb skapas. Tyvärr har den socialdemokratiska politiken riktat in sig på att slå ut småföretag sedan 1960-talet – trots att det är småföretagen som är viktigast för landsbygdens överlevnad.

Med höga skatter och lagar som gynnar en central fackmakt har landsbygdsföretagen, som oftast kämpar med små marginaler, blivit allt svårare att driva. Det är dags att vända den utvecklingen.

Vi behöver lägga i en ny växel i företagarpolitiken. Arbetsmarknadsregleringen måste göras om, så att lokala överenskommelser mellan arbetsgivare och arbetstagare blir standard snarare än undantag.

Kostnaderna måste sänkas – exempelvis genom att den tredjedel av arbetsgivaravgifterna som utgörs av en så kallad allmän löneavgift, i realiteten en statlig skatt på arbete som varje arbetstagare betalar, helt tas bort. Arbetet med regelförenkling måste öka, och det offentligas bemötande av företagare måste förbättras.

Lyckas vi med det kan också fler lyckas som företagare även på landsbygden. Det är helt och hållet avgörande för om fler i framtiden ska kunna ta del av de enorma fördelar som livet utanför städerna kan erbjuda. Ska befolkningstrenden vända måste fler kunna försörja sig på landet.

Vi är många som vill stanna, flytta tillbaka eller flytta ut, men det kan inte hända förrän staten slutar sätta käppar i hjulen för företagandet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel