Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer friluftsliv – bättre folkhälsa

De svenska friluftsorganisationerna har ett generöst erbjudande till det svenska samhället, en riktigt bra ekonomisk affär faktiskt. Mot en blygsam ökning av det ekonomiska stödet från samhället kan vi bidra till att stärka folkhälsan till ett mångdubbelt högre värde.

Nära två miljoner medlemmar är i dag aktiva i en av Sveriges största folkrörelser – friluftslivet. Det är en härlig kraft!  Men vi kan ge många fler möjligheten till ökat friluftsliv i framtiden, och därmed stärkt folkhälsa, inte bara bland barn och unga utan i hela befolkningen.

Med några tiotals miljoner i ökat stöd och en mobilisering av våra egna medlemmar och organisationer vill vi genomföra ett friluftslyft som innebär mer friluftsliv, ökad livslust och mindre sjukskrivningar. Undersökning på undersökning visar att friluftsliv förbättrar folkhälsan, ger kunskap om natur och miljö, ökar välfärden och stärker demokratin.

Friluftslivet bidrar också till att ge ökade kunskaper om natur och miljö. Om vi skapar en förståelse för naturen och miljön bland svenska folket har vi igen det mångfalt i vårt globala miljöarbete. Internationella studier visar att lek och vistelse i naturen före elva års ålder ökar miljömedvetenheten.

Vi inom friluftsorganisationerna arbetar aktivt för att ge människor möjlighet till besök och aktiviteter i naturen. I dag får de svenska friluftsorganisationerna knappt 25 miljoner i kronor i statligt stöd. Det ter sig som en ganska blygsam summa med tanke på vad friluftslivet ger i form av friskare befolkning.

Vi uppmanar nu Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Andreas Carlgren, Maria Larsson, Lena Liljeroth-Adelsohn, Göran Hägglund, Jan Björklund och Maud Olofsson att ge fler möjlighet till mer friluftsliv genom att öka stödet till friluftslivet. Då kan vi genomföra friluftslyftet som innebär mer friluftsliv och bättre folkhälsa.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel