Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer KBT och vägledning ur mörkret

Kanske borde vi kosta på våra politiker en omgång beteendeterapi. Mer KBT och kriserna kan ebba ut. Nej jag skämtar inte. För även om det är viktigt att vi får reda på eländes elände i elände, så kan alla negativa rapporter knäcka den mest hårdhudade. Det här gäller på såväl global, riks som lokal nivå.

Allt blir nattsvart. Konjunkturinstitutet och Anders Borg beskriver en verklighet som är dystrare än den dystraste Dysterkvist. Åter igen: Mörka inte realiteterna – men vem förmår gjuta nytt mod i oss? Vi kan väl ändå inte gå omkring och tugga grus tills dess det vänder 2012...?

Därför blir mitt förslag: Mer KBT. Det är inne i dag. Som en följd av att vi stressar mer, mår sämre och får mindre tid över för det som egentligen är viktigt, så kommer de negativa tankarna: ”Det här går inte. Jag orkar inte, klarar inte eller hinner inte...”

att det finns KBT. Kognitiv beteendeterapi är en psykoterapeutisk behandlingsmetod med rötter i både kognitiv terapi och beteendeterapi, läser jag på Google. I KBT arbetas med att förändra tankar, känslor och handlingsmönster som leder till en dåligt mående patient.

Kort sagt: Stuva ner de negativa tankarna och fram med de positiva, från morgon till kväll.

Därför blir Sven-Otto Littorins ”skitår” och Anders Borgs liknelser vid ”vargavinter” inte speciellt konstruktiva för att få oss på kämpahumör. Wolfgang Pischler hade aldrig använt den vokabulären för att få Helena Jonsson åka fortare och skjuta bättre. Han ser möjligheter i allt och det är sådana ledare vi nu är i skriande behov av.

Tala gärna om eländet – men vägled oss också ur mörkret, om det nu är möjligt.