Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer mat till äldre kan lagas på plats

Det ska bli vanligare att maten på äldreboenden i Östersunds kommun lagas på plats i stället för i storkök, tycker vård- och omsorgsnämnden.

Annons

Under våren 2014 ska maten lagas på plats i ett antal utvalda äldreboenden i Östersunds kommun. Det är ett prov som sedan ska utvärderas innan det eventuellt blir tal om en utökning av tillagning på plats.

Det beslutade vård- och omsorgsnämnden i tisdags och nu går ärendet vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

Under mötet gjordes det också några tillägg till beslutet.

– Det vi la till är att det ska vara fysiskt möjligt att laga maten, och att man ska kunna laga en huvudrätt, säger nämndens ordförande Carina Zetterström (C).

Förslaget är från början en motion från just Carina Zetterström och Carina Asplund (C) – som ÖP har berättat om tidigare – och innefattar också att maten ska lagas på plats i en del skolor i kommunen.

I motionen står det också att när kök renoveras ska det planeras för att maten ska kunna lagas på plats.

Vård- och omsorgsförvaltningen bedömer att om mer mat lagas på plats kommer kostnaderna att öka. Då får nämnden ta ställning till om kostnaden ska tas ut av brukaren via matpriset eller genom tillskott i budget, det vill säga skattefinansierat.