Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer musik från Rickard och Ol Persa...

Spelmän från både USA, Spanien och Frankrike har snappat upp hans låtar. Och nu ger Rickard Näslin ut en ny upplaga av sina polskor och schottisar från Rödön.

Hittills har han gett ut fyra skivor med polskor och annan folkmusik som han skrivit under åren 1995-2005. Och från början framgick inte ens att det var Rickard som komponerat musiken.

– Njae, jag var osäker på om det alls höll. Så jag hittade på att jag upptäckt okända nothäften efter en spelman Olof Persson som skulle kallats Ol Persa och varit verksam i Vike på Rödön i början av 1900-talet.

Samtidigt var han både ordförande i Spelmansförbundet och spelledare för Östersunds spelmanslag och uppmuntrades att göra mer av den egna musiken.

– Så när jag gav ut den andra skivan 2001 medgav jag att det var mina låtar...

Men Rickards inställning är att han skriver så traditionell musik att han egentligen bara tar emot låtarna ur den levande traditionen, ungefär som att trädgårdsmästaren inte själv odlar sina växter utan mest skapar bra betingelser för dem att växa...

Även det tredje häftet (2005) där han spelar med Peter Roos består av låtar han snappat upp och fjärde häftet består på samma sätt av "äkta Ol Persa-låtar".

Det nya häftet består av 80 noterade låtar, varav 57 också är inspelade på två cd-skivor och är ett urval från de fyra första häftena.

Ena skivan innehåller valser, schottisar, gånglåtar, mazurkor och polketter, medan den andra enbart innehåller polskor.

Många är skrivna till enskilda personer, exempelvis har Ville Roempke fått en polska till sin 50-årsdag, liksom forne spelkompisen Göran Andersson, här finns låtar tillägnade Lap-Nils, Farbror Olle, Görel, Jeanette och andra, liksom orter som Tibrand, Rödön, Birka och Undrom.

Bland de 20-talet nyskrivna låtarna är några tillägnade Järn, Beret, Elias och Astrid, det sistnämnda möjligen Rickards hustru.

– Jag skriver oftast i en stuga vi har invid vår bostad på Rödön, där jag känner att Ol Persas känsla för musiken är särskild tydlig, de blir mest på sommaren jag sitter där och snappar upp hans melodier, ler Rickard.

Han är bara där ibland, menar du?

– Ungefär så, ja.