Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer Norgeaffärer för Jämtkraft

Nu vill Jämtkraft bli en direkt delägare i det norska elbolaget Saltens Kraftsamband AS.

Annons

Sedan tidigare äger Jämtkraft en tredjedel av det norska bolaget Troms Kraftforsyning og Energi AS, TKFE. TKFE äger i sin tur 23,67 procent av aktierna i Saltens Kraftsamband AS, SKS.

Nu finns möjligheten för Jämtkraft att få dela TKFE:s post i SKS. Jämtkraft blir då en direkt ägare av SKS till 11,83 procent. Det skulle även innebära att Jämtkraft får en styrelsepost i SKS.

Fördelarna med det, enligt Jämtkrafts vd Anders Ericsson, är att företaget ökar sin elproduktion i vattenkraft, får ett ökat inflytande i SKS och ökar sitt samarbete med Troms Kraft.

Eftersom Jämtkraft redan äger en del av SKS indirekt blir köpet inte detsamma som aktiernas hela värde. Investeringen beräknas kosta ungefär 300 miljoner svenska kronor för Jämtkraft. Bolagets ledning anser att man trots investeringen kan behålla sina krav på avkastning, givet ett långsiktigt stigande elpris. Men affären är ännu inte klar, och Troms Kraft har inte fattat sitt beslut.

Sedan tidigare är det känt att Jämtkraft – tillsammans med flera andra lokala och regionala elbolag – vill köpa delar av Fortums elnät, som framöver ska ut till försäljning. Om den affären blir av handlar det om ungefär 200–250 miljoner kronor som Jämtkraft går in med, enligt Anders Ericsson. Syftet är att knyta samman elnät geografiskt och skapa förutsättningar för synergieffekter, enligt honom.

På tisdagens kommunstyrelsemöte i Östersund godkände politikerna både att Jämtkraft går in i Saltens och köper Fortum-nät.

Läs också:

Jämtkraft miljardköper i Norge

Jämtkraft siktar på mångmiljardaffär

2013 tufft år för Jämtkraft