Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer örnjobb krävs före vindkraft

– Man måste inventera mer än i fyra dagar och det räcker inte med bara en säsong.

Det säger forskaren Tim Hipkiss som lärt känna örnar på nära håll.

Örnar är särskilt känsliga för vindkraftverk har det visat sig. De flyger in i snurrorna oftare än andra fåglar. Eftersom de också kan förlora boplatser och jaktmarker när vindkraften kommer är inventeringar ett krav.

Men det projekt som Tim Hipkiss har lett visar att dagens miljökonsekvensbeskrivningar inte är tillräckliga.

43 örnar förseddes med gps och deras flygturer följdes sedan under en häckningssäsong. Resultatet visar att örnarna inte har sina revir i en exakt cirkel med boet i mitten.

Boet kan ligga i kanten av ett revir. Men när vindkraftparker får tillstånd räknar man med att snurrorna inte får ligga närmare än två kilometer från ett bo vilket inte har något med verkligheten att göra, enligt projektresultatet.

– Det gör ju allt krångligare. I vissa fall skulle man kunna ha snurrorna närmare bona. Man måste kräva bättre inventeringar och ha koll på var örnarna brukar jaga. Det kräver jobb att få fram informationen. Och det räcker inte med en säsongs inventering. Är det dåligt med föda ett år kan örnarna avstå häckning och så kommer de tillbaka nästa år, säger Tim Hipkiss.

Gps-projektet visade att örnarna tycker om kalhyggen och branter. Alltså bör vindkraftparker inte byggas i sådan miljö. Däremot undviker de tät yngre skog.

– Örnar är inte så krävande. De skulle kunna finnas på många platser i norr om det fanns många av dem, säger Tim Hipkiss som ofta får frågan från länsstyrelserna om hur de ska bedöma vindkraftprojekt.

– Det borde finnas nationella riktlinjer på hur örninventeringarna ska göras, säger han.