Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer uranborrning i Oviken

Oviksbornas försök att hindra uranprospektering led ett bakslag i veckan, då mark- och miljödomstolen beslutade att borrningarna ska kunna fortsätta till minst 2015.

Annons

Trots lokala protester och kommunala hot om veto har Länsstyrelsen tillåtit en kanadensisk mineralprospektör att leta uranfyndigheter på en fastighet i Oviken sedan 2011.

När bolagets tillstånd löpte ut i somras och länsstyrelsen beviljade två års förlängning gjorde föreningen Nej till Uranbrytning i Storsjöbygden ett försök att stoppa detta genom att dra ärendet till mark- och miljödomstolen.

Föreningen hävdade att en granskning av Continental Precious Minerals, som bolaget heter, målar upp en rörig och svårtydd bild av företaget med diffusa ansvars- och företagskopplingar.

Risken, har föreningen hävdat inför domstolen, är att bolaget kommer att begäras i konkurs om dess arbete inte leder till en urangruva, vilket skulle innebära att de slipper återställa miljön i området de borrar.

Eftersom länets alla kommuner redan förklarat att de kommer att använda sina kommunala veton mot sådana planer, anser föreningen att är det bättre att låta bolaget återställa miljön och lämna Oviken med en gång.

Men argumentationen höll inte.

Mark- och miljödomstolen valde att gå på Länsstyrelsens linje utifrån att prospekteringarna sker helt lagenligt och att bolaget än så länge vidtagit de miljömässiga försiktighetsåtgärder som länsstyrelsen avkrävt dem.

Efter domen står det med andra ord klart att bolagets har länsstyrelsens tillstånd att borra på fastigheten till 31 mars 2015.