Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer vårdresurser till utsatta områden

Förslaget till nya regler i hälsovalet innebär mer resurser till hälsocentraler som har patienter från grupper med sämre hälsa.

Den politiska majoriteten (S, V och MP) har betonat ökad rättvisa som en viktig utgångspunkt i förändringarna av bestämmelserna i Hälsoval Jämtlands län. En styrgrupp har föreslagit förändringar i ersättningssystemet för primärvård i glesbygd och i beslutet finns också förslag på flera andra förändringar som påverkar fördelningen av resurserna till hälsocentralerna. Justeringar av den "socioekonomiska faktorn" är en sådan.

Den kommer att väga tyngre än i dag och syftet är att utjämna sjukdomsbördan vid olika hälsocentraler. Det finns flera kriterier som vägs in vid uträkning av resursfördelningen. Personer som är över 65 år och ensamboende är ett exempel på en socioekonomisk faktor som ger mer resurser. Utlandsfödda personer och arbetslöshet är två andra exempel. Vid en sammanvägning hamnar Torvalla högst i länet, följt av hälsocentralerna i Strömsund och Zätagränd i Östersund. Dit styrs mer resurser än till hälsocentraler med lägre sjukdomsbörda. Inför 2014 har landstinget 59 miljoner kronor som fördelas utifrån social utsatthet i olika områden.

– Vi har försökt att kompensera för högre vårdtyngd. Det är för att olika områden ska kunna jobba bättre med sina listade patienter, säger Ann-Marie Johansson (S), ledamot i landstingsstyrelsen.

Även ålderssammansättningen i olika områden har betydelse för hur resurserna i primärvården fördelas. I dag är indelningen ganska grov, den största åldersgruppen omfattar 20-64 år. Där föreslås att indelningen ska ändras till femårsintervaller.

– Hela fördelningen mellan åldersgrupper bygger på besöksmönstret i respektive åldersgrupp. Det är en del i att mer precist väga in skillnader i vårdtyngd.