Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mer vindkraft höjer elpriset

Svar på "Mer vindkraft pressar elpriset", Åsikter 8 januari.

Lägre elpris på grund av vindkraften är en tillfällig lycka. Att vi i dag har ett lägre elpris på grund av överproduktion av vindkraft beror på begränsningar i elnätet.

Så snart det svenska elnätet blivit utbyggt för cirka 16 miljarder, på de svenska elabonnenternas bekostnad, kommer tillskottet av el från vindkraften att exporteras till Mellaneuropa, främst till Tyskland.

Då kommer elpriset i Sverige att stiga till europeisk nivå. Detta som ett tack till svenska folket för att vi subventionerat alla och ofta utlandsägda vindparker här i Sverige. Detta kallas inom EU för harmonisering.

Ingen skulle satsa på vindkraften om inte ett högt pris lockar i framtiden. Jämtkraft och Person Invest gör företagsekonomiskt rätt som satsar på vindkraft i Moskogen. Men vindkraften blir en dyr affär för svenska folket när de framtida elräkningarna kommer.

Elöverskottet från vindkraften måste kunna exporteras för att elpriserna ska hamna på en ur vindkraft producenternas synvinkel tillräckligt hög nivå.

Det minsta man kan begära är att en transportavgift läggs på den exporterade elen. En exportavgift för att betala de 16 miljarderna för nätutbyggnad som krävs. För vi hade ju redan den el och det elnät vi behövde innan den politiskt upphaussade vindkraften började byggas ut.

Nu har dessutom några forskare börjat tvivla på koldioxidens temperaturhöjande inverkan. De menar att det är andra faktorer än koldioxiden som inverkar.

Den största framtida nyttan med ett elöverskott från vindkraften är enligt min mening att elbilar kommer att kunna minska behovet av jordens begränsade tillgångar på bensin och diesel.