Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mera fart i Alliansarbetet, berättigade ungdomskrav

Höj tempot. Öka takten. Ta fram fler idéer. Förvalta mindre. Kreera mera. Inget val vinns på gamla meriter. Här krävs mer av förnyelse. De fyra borgerliga Allianspartiernas ungdomsförbund kräver mer av sina seniorkollegor inför valrörelsen 2014. De har så rätt så rätt.

I går var det Alliansens dag i Almedalen. Det inkluderade ett samtal mellan fyra ordföranden i lika många ungdomsförbund. De var rörande överens: Regeringen måste höja farten i sitt reformarbete. Väljarna kommer att kräva mer av förnyelse inför 2014.

Ungdomsförbund fungerar ofta som blåslampor på sina moderpartier. Så har det alltid varit och det är sunt och logiskt. Ungdomarna kan ta ut svängarna och ska så göra. Kanske syns och hörs de lite för lite mellan varven. Det kan bero på svårigheten att nå ut.

Här finns ofta ett stort engagemang, men mindre av organiserat arbete. Inte alla vet hur slipstenen ska dras för att kommunikativt nå ut till presumtiva väljare i unga åldrar.

I samtalet konstaterades bland annat att skolornas njugga inställning att inte tillåta ungdomsförbunden att komma in och få debattera och informera om sin verksamhet, mer kan ses som en brist i utbildningen, än att det skulle kunna bli tal om snedvriden politikspridning.

Gymnasieungdomar i dag vet mindre om politik, än sina föräldrar, tyckte flera av ungdomsordföranden och föreslog att information om politisk ungdomsverksamhet borde vara en del av samhällskunskapsundervisningen, hellre än att politiken bannlyses.

Ungdomsförbundens ofta bristande tålamod när det gäller förnyelse av sina moderpartiers politik är begriplig. Otåligheten ska finnas där och visst måste partierna göra mer än hittills . Det händer för lite. Fortfarande bygger mycket av det politiska budskapet på saker som kommunicerades före valet 2006.

”Det blir ohållbart inför 2014”, hävdar både Aron Modig, KDU, och Hanna Wagenius, CUF.

Ett par timmar senare samtalade även allianspartiernas fyra partisekreterare över samma ämne. Också här finns en insikt om att opinionsläget kräver mycket mer av de borgerliga inför 2014. Inte minst de små allianspartierna är i behov av riktiga lyft. Både KD, FP och C har svårt att nå ut i breda väljarled. Fortsatt skuggposition bakom stora och starka Moderaterna, är inget som ger positiv effekt i mätningarna.

Allians för Sveriges dag i Almedalen lockade många åhörare. Men Alliansen måste fräscha upp sina budskap också. De som var så framgångsrika inför både 2006 och 2010, lyser idag med sin frånvaro.

Därför är det bra att ungdomsförbanden är där och sparkar sina seniorkollegor på smalbenen. Gör mer. Agera snabbare och mera samfällt.

Kraven är berättigade. Likväl som partierna själva behöver profilera sig måste också Alliansen vårdas, mer än någon enstaka gång per år.