Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Merit Paulsson

Merit Paulsson, Solna, har avlidit några månader före sin 97-årsdag.

Annons

Hon föddes i Föllinge som dotter till skogsarbetaren Jöns Larsson och hans hustru Ingeborg och slutade sitt långa liv i Solna där hon bott sedan slutet av fyrtiotalet. Hon var sedan 1991 änka efter folkskolläraren Olov Paulsson, även han född i Föllinge. Merit sörjs närmast av sönerna Börje, Jan-Olof, Ulf och Tord Anders med familjer, alla boende i Stockholmsområdet.

A’Märet lämnade Föllinge redan 1937 då det nygifta paret flyttade till Rödön och Olles första lärartjänst. Efter att ha bott på några olika platser i landet kom familjen 1949 till Solna. Några år därefter började Merit arbeta på Solna stadsbibliotek som kontorist och blev kvar där som en uppskattad kollega till sin pensionering.

Merit var under hela sin levnad sin hembygd trogen och "fölingjamtskan" behärskade hon helt och fullt. Hon kom att bo nästan alla somrar i Föllinge och senare i familjens stuga i Lövsjön så länge krafterna räckte. Under sina vistelser i hembygden återknöt Merit kontakten med barndomsvännerna och sin talrika släkt av runt om i byarna. Merit måste ha varit en av de sista överlevande i denna krets.

Merit växte upp under knappa omständigheter och blev tidigt moderlös. På trettonåringens axlar föll då mycket av det dagliga ansvaret för lillebror Kurt och sysslorna på Klockar Eljastorpet i skogen strax norr om kyrkbyn när pappa Jöns var ute i huggningen.

Merit kunde läsa innan skolan och fick börja i andra klass direkt. Sitt tidiga intresse för böcker och läsning fick hon av mamma Ingeborg som drömde om en framtid för sin dotter som lärarinna. Litteraturintresset hade Merit också lyckan att få utlopp för i sitt arbete. Under läsningen om kvällarna fanns ofta en stickning i händerna med en strid ström av tröjor och vantar som resultat, till glädje för alla barn och barnbarn. Handarbete var något Merit behärskade väl sedan barnsben och ägnade sig åt så länge händerna höll.

Efter Olles död började Merit med släktforskning som hon hann bli mycket duktig på innan tröttheten kom. Hon kom till och med att ta datorns hjälp i sitt grävande i olika arkiv och urkunder efter gamla anfäder, i Föllinge, Rörvattnet eller Hotagen, eller var de annars hade bott.

Sina sista år bodde Merit på ett äldreboende där hon fick sällskap och god omvårdnad. Här somnade hon stilla in den 8 juli. Begravningen skedde i Solna kyrka den 8 augusti i kretsen av Merits stora efterlämnade familj.

Merit Paulsson återvänder nu hem till födelsebygden för gott. En plats väntar henne vid Olles sida på Föllinge kyrkogård och i samma jord där så många av hennes släktingar och vänner redan vilar.

Börje Paulsson