Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Metallica till ny Stockholmsfestival

Metallica och Slayer blir de stora dragplåstren när Stockholm får en ny rockfestival nästa år.

Den 30 maj arrangeras Stockholm Fields på Gärdet i östra Stockholm. Arrangörerna Live Nation räknar med 50 000 åskådare.

Den nya Stockholmsfestivalen får en hårdrocksprägel med två riktigt tunga band det första året, men arrangörerna tänker sig en bredare inriktning om det blir en fortsättning och nämner bland annat Coldplay, Beyoncé och Jay Z som tänkbara namn.

Det kan även bli tal om flera dagar kommande år, även om arrangörerna nöjer sig med en endagsfestival första året.

Metallica kommer att spela en önskekonsert där publiken, som köper biljetter på nätet, får vara med och rösta om vilka låtar som det legendariska rockbandet ska spela.

Gärdet är klassisk konsertmark i Stockholm. Det var på det stora öppna fältet mellan Östermalm och Djurgården som flera musikfester arrangerades sommaren 1970, inspirerade av Monterey Pop Festival och Woodstockfestivalen. Proggband som Gunder Hägg, Träd Gräs och Stenar och Fläsket Brinner spelade gratis för publiken.

Men sedan dess har Gärdet använts väldigt sparsamt som konsertarena, bland annat på grund av att området är Nationalstadspark och kommunen därmed är restriktiva med att ge tillstånd. Däremot har området utanför Sjöhistoriska museet nere vid Djurgårdsbrunnskanalen i närheten använts för flera stora konserter och festivaler, bland annat med Axwell och Kent på senare år men också med Nirvana på 90-talet.

Det är närheten till centrala Stockholm som lockat Live Nation att förlägga festivalen till Gärdet, säger bolagets styrelseordförande Thomas Johansson till TT.

Carl Cato/TT Mikael Forsell/TT