Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Metallisk framåtvolt

220 Volt storsatsar, och den här gången har de en plan. Just nu slutför bandet inspelningen av en ny skiva som beräknas släppas under våren.

Under 1980-talets hårdrocksera var 200 Volt Östersunds mest omskrivna och framgångsrika band. Under den första aktiva perioden 1979–1992 skördade bandet stora framgångar i Sverige – men även internationellt. När bandet splittrades, fortsatte några av medlemmarna i nya bandet Voltergeist.

2002 väcktes dock 220 Volt till liv igen, med anledning av 20-årsjubileet av första singeln. Sedan dess har bandet spelat och gjort sporadiska skivsläpp, men inget bestående av helt nyskrivet material. Tills nu.

I slutet av december började 220 Volt att spela in sitt nya album.

– Sex låtar är i stort sett färdiga, men inte mixade. Vi vill få totalt elva–tolv låtar till plattan, och spelar nog in ytterligare ett par extra som eventuella bonusspår och så att vi har mer material att välja mellan, berättar bandets gitarrist Mats Karlsson över telefon från Stockholm.

För cirka ett år sedan började skapandeprocessen, och allt material arbetas fram gemensamt. Man började sålla bland ett 40-tal låtidéer.

– Vi valde ut det som vi alla kände var riktigt bra, säger Mats och fortsätter:

– En del tid har försvunnit i och med repetitioner och spelningar, så effektivt har vi jobbat med låtarna i totalt ett halvår ungefär.

Förutom bandets andra gitarrist Thomas Drevin, som bor i Jämtland, bor 220 Volts medlemmar i Stockholm.

– En del inspelning lär också komma att ske i Östersund. Vi räknar med att vara klara om sex–sju veckor, och skivan ska släppas i maj, vilket görs på den europeiska marknaden av det tyska skivbolaget AOR Heaven, säger Mats Karlsson.

Det kommande albumets stil beskriver Mats som klassisk hårdrock.

– Tidigare har vi gått in för att göra en skiva i någon viss stil. Nu sa vi att vi ska göra det som känns som 220 Volt – om vi nu har en egen stil – klassisk hårdrock som snuddar vid metal.

För produktionen svarar de själva och den ännu obetitlade skivan innebär ett stort steg för bandet.

– Vi har ju inte gjort någon fullängdsplatta på väldigt länge, så detta är en stor satsning – nu har vi en plan. Efter plattan är släppt vill vi naturligtvis ut och spela för att promota den. Men det är tufft, det är svårt att märkas och vi vet inte vilket intresse som finns för oss nu. Men vi har blivit omskrivna i några större tidningar och på många hårdrockssajter.

För att tillfredställa det intresse som redan finns och för det som skapas, har bandet arbetat hårt med att göra sin bakkatalog tillgänglig i digital form. Den finns nu således på exempelvis både Spotify och Itunes.