Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

MFF stormade mot Champions League

En 14 år lång ökenvandring för svensk fotboll är över.
Ett stormande Malmö FF svepte bort Salzburg med 3–0 hemma på ett kokande Swedbank stadion och är klart för Champions League-gruppspelet efter 4–2 sammanlagt.

Annons

"Vi vet. Vi kan. 1–0 till Malmö". Budskapet hade basunerats ut sedan det blev 1–2-förlust för Malmö FF i det första kvalmötet borta mot Salzburg förra veckan.

Swedbank stadion hade redan gungat bort Sparta Prag från Europa. Nu stormade ett himmelsblått hav – över 20 000 åskådare – bort storsatsande Salzburg, som för sjunde gången sedan 2005 sjönk i kvalet till Champions League. För första gången sedan Helsingborg lyckades 2000 har Sverige ett lag i klubbfotbollens finrum.

Nådde orkanstyrka

Det dröjde endast elva minuter innan det briserade. Då smällde anfallsstjärnan Markus Rosenberg in 1–0 rakt upp i nättaket på straff, sedan Magnus Eriksson blivit fälld av Salzburgsmålvakten Péter Gulácsi.

Åtta minuter senare nådde stadion orkanstyrka. Magnus Eriksson drog från distans till på volley med vänsterfoten och bollen gick i en båge över målvakten. Salzburg befann sig plötsligt i baksätet och behövde få till en reducering för att ens ta mötet till förlängning, men hade trots ett stort bollinnehav inte ett avslut på mål under första halvlek.

Men 45 – för MFF långa – minuter återstod. Skott testades från distans, men MFF-spelare täckte uppoffrande och Robin Olsen stod stadigt i mål. Markus Halsti fick bollen på handen i straffområdet, men domaren friade.

Rosenberg satte 3–0

Och i jakten på det där målet öppnade sig ytor bakåt. Inhopparen Simon Kroon stormade fram, hittade Rosenberg i straffområdet som kyligt snurrade bort såväl försvarare som målvakt innan han retfullt petade in 3–0 i den 84:e minuten.

Malmö visste. Malmö kunde. 3–0 till Malmö FF tog klubben till Champions Leagues gruppspel. Redan på torsdagen sker lottningen i Monaco.