Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mia öppnar sitt hem för en flyktingfamilj "Jag gör det med hjärtat"

Den afghanska barnfamiljen trivdes inte på flyktingförläggningen i Grytan. Därför flyttade de in i Mia Braunerhielms hus. Men ersättningen från Migrationsverket räcker inte till någon hyra.
– Jag har gått back för att jag har betalat för dem, säger Östersundsbon Mia Braunerhielm.

Efter två månader i Sverige lämnade den afghanska familjen flyktingförläggningen i Grytan och flyttade in i familjen Braunerhielms hus. Sedan 1 första januari delar pappa Mohammad och mamma Sohaila en egen lägenhet tillsammans med sonen Mahdi, 5 år och Sohailas syster Nargis, 15 år. Efter flykten från Afghanistan vill de inte medverka med sitt efternamn eller på bild i ÖP.

– Vi har det jättejättebra här. Vi har en sådan tur och Mia är så snäll med oss, säger Sohaila.

Familjen tvingades lämna Afghanistan för att systrarnas pappa ville gifta bort Nargis med en äldre man. Efter en lång och svår flykt hamnade de på flyktingförläggningen i Grytan.

Sohaila berättar att det var en tuff miljö för en barnfamilj.

– Det var mycket oväsen med skrik och hög musik. Vi somnade först vid sextiden på morgonen.

Flyktingfamiljen delade toalett med 20 personer och sonen Mahdis ville inte äta och blev mager. Under en period levde han på två glas mjölk varje dag. Nargis räknas som ensamkommande flyktingbarn och därför fick hon en god man. Det visade sig vara Mia Braunerhielm och redan vid det första mötet lärde de känna varandra väl.

– De var så fantastiskt härliga. När jag träffade den här familjen så var det en ingivelse, en känsla. Jag måste hjälpa de här människorna, säger hon.

Det var hennes andra uppdrag som god man och tidigare hade hon inte haft någon kontakt med flyktingar.

– För att jag skulle sova gott på natten och för att de skulle sova gott på natten så tog jag hem dem.

De senaste veckorna har vänner och bekanta bidragit med kläder, leksaker och inredning. Men från myndigheternas håll har det inte varit lika bra respons, berättar hon.

– Jag har inget avtal med Migrationsverket och jag kommer inte att vilja ha det, för jag vill inte ha en flyktingförläggning. Men jag vill gärna hjälpa den här familjen och skulle gärna kunna tänka mig att få en skälig hyra. Inget annat.

Mia Braunerhielm tycker att det är bra att Migrationsverket hjälper flyktingar i svåra situationer men hon tror inte att ett boende på en flyktingförläggning passar alla.

– Visst, det är tur att de får mat och husrum. Det ska jag absolut inte säga något om, och Hej främling är fantastiskt. Men jag tror inte att alla är lyckiga där.

Lägenheten där den asylsökande familjen bor har tidigare hyrts ut. Nu räcker inte flyktingfamiljens ersättning från Migrationsverket till hyreskostnaderna och det innebär att Mia Braunerhielm går back.

– Jag gör det här med hjärtat. Jag får jättemycket kärlek. De berättar mycket och vi skrattar ihop. Jag mår bra av det här.

I tider när det kommer många flyktingar kommer till Sverige så hade Mia Braunerhielm hoppats på någon typ av stöd från Migrationsverket.

– Det är jättedåligt att de inte kan hjälpa till med hyran. På det här sättet blir platser fria på flyktingförläggningen.

Familjen är tacksam för all hjälp de får. Muhammad har fått jobb på en byggfirma genom kontakter som han har fått de senaste veckorna. Mia Braunerhielm arbetar som lärare och det är Sohailas dröm att utbilda sig till det yrket i framtiden. De tränar på svenska tillsammans varje dag.

– Jag försöker att få ut dem på alla sätt i samhället. Vi åker till exempel till min kompis Åsa och käkar middag.

Nu väntar familjen på besked om de får uppehållstillstånd i Sverige. Det är något som oroar dem men eftersom de har ett bra boende och nya vänner känns det lättare att leva med det, berättar Sohaila.

– Vi kommer från mörkret i Afghanistan. Här i Sverige har vi en ljus framtid, säger hon.

Enligt Migrationsverkets bestämmelser får asylsökande ingen ersättning för hyra om de väljer att ordna eget boende. De som hittar en egen lägenhet får lika mycket pengar att röra sig med som de flyktingar som bor i lägenheter som myndigheten ordnar fram och betalar för. Men nu är kötiden för de bostäderna lång på grund av den stora flyktingströmmen. Ingrid Arinell arbetar på Migrationsverkets presstjänst.

– Jag kan inte uttala mig i det enskilda fallet, säger hon.

• Men vore det inte rimligt att betala en ersättning för hyra till de asylsökande som hittar eget boende?

– De här ersättningsnivåerna regleras i en förordning. Det bygger på politiska beslut och är ingenting som vi kan svara på här, säger Ingrid Arinell.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !

Läs mer:

Från konflikten i Afghanistan till familjeliv i Marieby

Stort intresse när Carl XVI Gustaf besökte Hej Främling

Tiotusentals insamlade kronor till Hej Främling