Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Michael och Daniel får hjälp i SVT-serie – bygger om hus i Jämtland med mörk hemlighet

Michael Westlund från Valbo älskar att bygga och nu är han tillsammans med sin sambo Daniel Österhof med i SVT:s byggprogram "Det sitter i väggarna".

– Vi har ganska oblygt kastat oss in i det här nu men med Chris och Erika på plats känns det tryggt, säger Michael Westlund.

Uppvuxen i Valbo, boendes i Stockholm men med ett stort sommarhus i Grönviken i Jämtland.

Vardagen för Michael Westlund som sommaren 2013 köpte den stora gården på 6 000 kvadratmeter tillsammans med sin sambo Daniel Österhof, "Som är från Bräcke på andra sidan sjön".

– Vi var inte ute efter ett sommarställe utan det var Daniel som fick idéen om att investera i skog och då följde gården med, säger Michael Westlund.

En förfallen gård med stora renoveringsbehov som de dock valde att behålla och rusta upp.

– Vad ska vi göra med det här tänkte vi. Vi började riva ut och börja om och sen blev det för sent att sluta, vi hade blivit kära, säger Michael Westlund.

De har sedan dess arbetat med att renovera huset med mål om att återgå till dess urpsrungliga glansdagar.

– Funkis i all ära men det känns så mycket bättre med pärlspont och 1700-talstapeter, säger Michael Westlund.

Han och sambon kallar sig för "Byggbögarna" på sociala medier där de också låter sina följare få följa med bakom kulisserna under renoveringen.

Nu ska paret få proffshjälp då de medverkar i SVT:s serie "Det sitter i väggarna".

Programmet går ut på att deltagarna får reda på mer om husens byggnadsmässiga historia och råd kring renoveringen.

En av programledarna är byggnadsantikvarien Erika Åberg, också hon från Valbo.

– Jag tycker det är roligt och vi pratar om Valbo och bollar idéer med Erika kring färger och material, vi har byggnadsvårdsgudinnan på plats, säger Michael Westlund.

Det finns även fler inslag av Gästrikland i den jämtländska gården.

– Vi har köpt träd från Valbo och vi har en gammal tapet som heter "Gamla Grand" och som har suttit på gamla Grand i Gävle, säger Michael Westlund.

Inspelningen pågår för fullt under två veckor och med finns även historikern Christopher O'Regan som forskar kring människor som tidigare bott i huset.

– Ända sedan vi köpte har vi levt "det sitter i väggarna" och försökt få reda på gamla foton och dokument och vem som är släkt med vem, säger Michael Westlund.

Vad vore mardrömmen att få reda på?

– Det ryktas om att det ska ha skett ett mord i köket på övervåningen. En man ska ha skjutit sin bror och gömt honom i kökssoffan, säger Michael Westlund.

När inspelningarna är över går renoveringen vidare berättar Michael Westlund och i höst kan tv-tittarna se resultatet av inspelningarna.