Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Michael Westlund och Daniel Österhof gästar Sveriges television

Michael Westlund och Daniel Österhof såg inköpet av skog i Grönviken som en lättsam investering, men på köpet fick de även ett fallfärdigt hus som de förälskade sig i, och en medverkan i SVT:s "Det sitter i väggarna"

Det hela började en sen höstkväll 2007, i kön utanför en nattklubb i centrala Stockholm. Michael hade precis tagit studenten och flyttat från Valbo.

– Två veckor efter studenten fick jag tag i en lägenhet, jag tog min bästa vän i handen och drog iväg. säger Michael.

Daniel hade bott i Stockholm sedan 2006 och skulle ut med några vänner, och där i kön utanför nattklubben stöter de ihop med varandra, tack vare en gemensam bekant.

– Sedan hördes vi igen dagen efter och började träffas, och här är vi idag. Vi har snart varit ihop i nio år, berättar Daniel.

Daniel är född och uppväxt i Bräcke, efter studenten började han jobba på IT-avdelningen på kommunen. Men det fanns något annat än det lilla samhället som lockade. Han bestämde sig för att ta tjänsteledigt och drog iväg till Australien med några vänner under en längre period. När han sedan kom tillbaka till Bräcke kändes plötsligt stadslivet mycket mer lockande och i mars 2006 gick flyttlasset till Stockholm. Efter tio år är han fortfarande kvar.

För historiens skull, skulle det låta bättre om paret köpt gården i Grönviken, i en längtan efter Jämtland, eller som ett steg i deras kärleksrelation eller något annat romantiskt. Men så var inte fallet.

– För att vara ärlig tycker jag om att se pengar växa, och skog är en stabil investering. Det var där det grundade sig, berättar Daniel.

När de sedan åkte upp till Grönviken för fyra år sedan, och såg den lilla gården som paret fick på köpet när de förvärvade fastigheten kunde de inte låta bli att påbörja upprustningen av huset.

– Det är nog tack vare att vi är totala noviser som vi har kört på, för det är första huset vi bygger på, någonsin, säger Michael.

– Hade vi vetat vad vi gav oss in i hade vi förmodligen aldrig vågat, fyller Daniel i.

Sammanlagt har de spenderat cirka ett år med att städa undan på gården och i byggnaderna, ett år med att riva, ett år att bygga fasad och hissa huset, ett år bygga om reglar, golv samt isolera huset. Allt detta trots att de aldrig tidigare har sysslat med bostadsbygge, eller renovering.

Mitt i detta snubblar Michael över en ny serie på SVT Play och får idén om att det vore roligt att medverka i tv-programmet, "Det sitter i väggarna". Ett mail senare var processen igång. SVT skulle upp till Grönviken för att dokumentera Grönviksgårdens historia samt hjälpa till med ett restaureringsprojekt i huset.

I juni anlände tv-teamet på sex personer inklusive två programledare till Grönviken. Sedan var det fullbokade dagar med filmning mellan 8.30–18.00, varje dag i två veckor.

– Jag har aldrig varit i tv förut, så för mig var det lite ovant att stå och prata framför kamerorna. Många scener filmades flera gånger för att fånga olika vinklar. Det var spännande att se hur det faktiskt fungerar bakom kameran och hur ett så professionelt team arbetar för att få ihop ett sånt här program.

Första dagen kom bara teamet, de installerade sig, bombarderade huset med teknik och fyllde alla förråd med utrustning. De filmade presentationer med Daniel och Michael där de fick berätta om pirret i magen, om gården och om förväntningarna. Sedan gick inspelningen i ett och paret fick hjälp av byggnadsantikvarien Erika Åberg i ett unikt projekt de behövde hjälp med, samt information om gårdens historia med hjälpav Christopher O'Regan.

– Det har varit jätteroligt och spännande att ha dem här, Erika är som en byggnadsvårdsgudinna, och både hon och Christopher är extremt kunniga. De är ju två experter inom sina områden. Christophers berättarröst är ju fantastisk, man kan sitta och lyssna på honom och försvinna bort. Skulle jag skriva en barnbok hade jag velat ha honom som berättarröst, säger Michael

– Vi har sprungit runt här i byn med Christopher och verkligen fått se saker ur ett helt nytt perspektiv. Vi har fått reda på så mycket häftiga saker som vi inte hade en aning om och som vi är så stolta över. Vi känner nästan att vi har mer ansvar för gården nu. Vi har kommit vårt sommarställe mycket närmare, fortsätter han.

– Ja, vi har investerat så mycket tid och kärlek i projektet och på gården. Jag har väldigt svårt att se att vi någonsin kommer att släppa marken och gården, vi finns ju här nu. Att få veta historien om gården kopplat till att få reda hur man gör, har gjort att intresset för byggnadsvård bara blivit större. Vad som hänt tidigare gör att man vill tillbaka till den tiden och bevara det gamla. Det kommer dock förbli ett sommarställe, vi har inga planer på att flytta från Stockholm. säger Daniel

I våras startade Daniel och Michael den oblyga Facebook-gruppen Byggbögarna, där de lägger ut uppdateringar om deras byggnadsarbete i Grönviken. Det har resulterat i många följare som är med i gårdens utveckling. Det har även bidragit till många nyfikna bilister som åker förbi huset för att ta sig en titt. Från vägen ovanför huset ser fasaden minst sagt häftigt ut med sina ringlande stuprör och massvis av stora fönster.

– Under inspelningen var det inte så mycket bybor eller bilar häromkring eftersom man förmodligen inte vill vara i vägen. Men efter det var det full rulle igen. Det har ju gått ett tag sedan vi började renovera nu, så grannarna har faktiskt börja komma hit och se hur det går och prata en stund. Det är ju något vi gärna velat, att folk faktiskt ska våga komma förbi och prata lite, säger Daniel.

– Ja man är faktisk väldigt välkommen, bara man är trevlig och har hjärtat på rätt ställe, fyller Michael in med ett leende.

Vill man se paret i tv-rutan får man vänta tills i november, då börjar de nya avsnitten av "Det sitter i väggarna" sändas på SVT.

Hemma hos byggbögarna i Grönviken – visar upp sitt idylliska sommarställe