Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Michel från Östersund driver projekt i Moçambique

När Michel Olofsson ville göra en insats för världen visade sig vara både svårt och dyrt att bli biståndsvolontär. Nu har han startat en egen organisation i Moçambique.

Annons

Byn Nhangau utanför Beira i centrala Moçambique håller på att få en ny samlingslokal av det mer udda slaget.

Grunden består av glas och bildäck från en närliggande soptipp och lerblocken som väggarna ska bestå av har helt och hållet torkats i solen, utan den vedbränning som vanligtvis skövlar skog i området.

– I Moçambique lever många i dåligt byggda hus på landsbygden och när regnperioden kommer håller inte husen tätt, vilket leder till sjukdomar. Vi vill visa att det faktiskt går att bygga bra hus med de lokala material som finns och samtidigt visa på värdet av återvinning, säger Michel Olofsson.

Uppvuxen i både Östersund och Moçambique har han en livslång erfarenhet av det afrikanska landet och problemen det dras med. Men trots det hade han länge svårt att hitta sätt att volontärarbeta där för svenska organisationer.

– Det är ofta svårt och dyrt att komma iväg som volontär. Jag har velat arbeta med sådant här ända sedan gymnasiet men inte haft råd, säger han.

Men det problemet blev också början på lösningen.

För två år sedan fick han idén som nu har blivit ett pilotprojekt i samarbete med Beira kommun, där Nhangau ligger. Förutom Michel själv arbetar nu en grupp på tre svenskar och ett antal lokala volontärer på att bygga det första exemplaret av den sortens byggnad som de vill sprida.

För ändamålet har han startat en organisation som heter Project Vita och planen är att hitta samarbeten som gör det möjligt att sprida byggtekniken samtidigt som man startar sociala projekt på platserna där organisationen är aktiv. Något som den har kommit igång med redan.

– Vi har haft möten med en grupp kvinnor från byn om vad de behöver och det har slutat med att vi skaffat nya hackor till dem, eftersom bättre redskap kommer att göra att de får bättre avkastning på sin jordbruksmark. Byborna vet själva vad de behöver och det är viktigt för oss att all hjälp utgår från det, säger Michel Olofsson.

Enligt planen ska Nhangaus samlingslokal stå klar i slutet av den här månaden. Efter det står en lekplats på tur och nästa år hoppas man kunna påbörja byggandet av ett bostadsområde i samarbete med det lokala universitetet och en tysk ingenjör.

Finansieringen av hela pilotprojektet, med material och alla volontärer, sköter Michel helt på egen hand än så länge tillsammans med kollegan Erik Söderman, även han från Östersund. Det gör de genom att säsongsjobba i Norge.

– Vi har inte ens försökt söka pengar för det här ännu, för vi vill visa att man faktiskt kan göra stor skillnad på egen hand och utan stora resurser när man startar ett sådant här projekt, säger Michel Olofsson.