Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Midsommaren med fjällkänsla

Vi var väl förberedda. Att Södra Norrlands inland och fjälltrakter skulle bjuda på isande kall midsommar visste vi. De tappra besökarna på Jamtli hade både luva och midsommarkrans i håret - och plötsligt sken solen mitt i en hagelskur.

Annons

Midsommaren 2014 kommer inte att gå till historien som året Jamtli firade besöksrekord. Det var ganska glest bland filtarna i gröngräset.

Men några höll sig till traditionen. I 15 år har Gunvor Larsson och Danne Paulsson dukat sin midsommarlunch med sill, ägg och ostar på precis samma ställe. I år var Gunvor insvept i filt över folkdräkten från Myssjö.

– Och jag tog på mig täckbyxorna, sa Danne medan han skalade sitt ägg.

Utanför Hackåsgården stod rader av barn och vuxna och band midsommarkransar, folkdansgillen spelade och dansade och när hagelskuren kom konstaterade många att bruket att hänga undan vinterkläderna nog bara kan användas om man bor någon annan stans.

Frågan är vad frilansskribenten Max de Krijger från holländska tidskriften Camping & Caravan kommer att skriva. Han hade haft några intensiva dagar med fiske och besök på älgfarm. Nu fotograferade han hur blommorna bands till majstången när Jamtli firade midsommar. I april nästa år kommer hans reportage som når över 400 000 läsare.

Skriver han sanningen om vädret är det nog bara de modigaste som vågar sig hit.