Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket kan placera nya förvarsplatser i Östersund – kan ge 60 till 80 nya jobb

Migrationsverket har i uppdrag av regeringen att utöka antalet förvarsplatser i landet. Förvar är för personer som väntar på ett utvisnings- eller avvisningsbeslut, för ett enklare eventuellt verkställande. Nu skickar migrationsverket ut förfrågningar till tre kommuner om en tomtmark för ett nytt förvar för ett 40-tal personer, och en av de tre kommunerna är Östersund.

Migrationsverket använder förvar av en person för att säkerställa att personen är tillgänglig om ett eventuellt beslut om avvisning eller utvisning ska genomföras. För att sättas i förvar krävs det däremot också att det är nödvändigt att utreda personens rätt att vistas i landet eller om personens identitet är oklar.

Enligt ett pressmeddelande från Migrationsverket har behovet att förvarsplatser ökat sedan 2015, och det väntas att fortsätta öka framöver. Ett 40-tal nya förvarsplatser behövs nu i norra Sverige, och de kan komma att hamna i Östersund. Detta kan ge 60 till 80 nya jobb i kommunen.

– Vi har valt dessa tre kommuner utifrån en sammanvägning av Polisens, Kriminalvårdens och Migrationsverkets behov. Eftersom det är Polisen som står för en majoritet av alla förvarsplaceringar väger deras behov tungt, säger Torbjörn Nyberg, chef för Migrationsverkets förvarsavdelning i pressmeddelandet.

Det nya förvaret planeras bli cirka 3 000 till 3 500 kvadratmeter stort.

Valet av tomtmark görs utifrån vilken tomt som har bästa förutsättningar för en förvarsverksamhet bland de intresseanmälningar som kommer in till Migrationsverket. Sista datum för intresseanmälan är 31 januari.

Läs mer:

Ingen kommunal tomt passar förvar i Östersund – Migrationsverket får leta på annat håll

Migrationsverket varslar 52 medarbetare i länet – 15 blir kvar när asylmottagandet gått ned