Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket öppnar för ansökan

Förvaltningsrättens avslag gör att Hibo Rooble har kommit till vägens ände i turerna med Skatteverket. Däremot kan det finnas ett sätt att få hit dottern Hoodo genom Migrationsverket och den svenska ambassaden i Addis Abeba.

Utländska barn till föräldrar i Sverige som vill bosätta sig i Sverige ska ansöka om uppehållstillstånd, berättar Magnus Skarbo som är pressinformatör på Migrationsverket.

– En registrering i folkbokföringsregistret väger tungt men är inte avgörande för hur Migrationsverket kommer att bedöma ett ärende, säger han.

Om det inte finns andra möjligheter att bevisa att mor och dotter är släkt så får de göra en DNA-analys. Det kan exempelvis ske på den svenska ambassaden i Addis Abeba. Resultatet ligger sedan till grund för det beslut som Migrationsverket fattar.

– Om Skatteverket inte registrerar en släktrelation behöver det således inte innebära att ett barn inte beviljas uppehållstillstånd, säger Magnus Skarbo.