Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket stoppar utvisning till Tyskland

Förra veckan skrev ÖP om systrarna från Azerbajdzjan som bor i Strömsund och ska utvisas till Tyskland. I går valde Migrationsverket att stoppa utvisningen.

– Det är en tidsfrist som löper ut och vi har varit i kontakt med polisen som meddelat att de inte hinner verkställa utvisningen, säger Therese Lindström, chef på Migrationsverkets Dublinenhet.

Enligt Migrationsverkets uppgifter reste systrarna och deras mamma till Sverige i december för två år sedan för att söka asyl. Eftersom de rest med en tysk Schengenavisering från Baku, Azerbajdzjan, begärde Migrationsverket, enligt Dublinförordningen, att tyska myndigheter skulle överta prövningen, vilket blev klart 16 maj 2012.

Enligt reglerna måste en överlämning ske inom ett halvår, men eftersom flickornas mamma har försvårat utvisningen genom att försvinna, gäller maxtiden 18 månader istället. Den tidsfristen infaller om mindre än två veckor, 17 november, och då skulle Sverige ha behövt pröva flickornas asylansökan istället för att skicka dem ensamma till Tyskland.

Men nu kommer alltså systrarna att få sin asylansökan prövad i Sverige i stället.

– Jag ringde familjen igår kväll så fort vi tagit beslutet, säger Therese Lindström.

– Kändes bara onödigt att vänta ut tidsfristen när vi visste att polisen inte kunde verkställa.

Enligt Therese Lindström ska prövningen inte ta längre tid än nödvändigt i Sverige.

– De ska få en kallelse snart.

När ÖP ringer upp Irada Lundgren som är systrarnas vårdnadshavare säger hon med ett skratt:

– Det känns lite bättre nu!

Irada berättar att Therese Lindström ringde upp familjen vid halvsextiden i går och berättade att barnen inte behöver vara rädda för polisen längre. Mona som är tolv år skrek och grät av glädje, och sa: vad skönt mamma!