Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket tar tag mot vägglöss på flyktingboenden

Migrationsverket ser problem med vägglöss över hela landet. Nu vill de lösa problemen.

I måndags började saneringen av vägglöss på flyktingförläggningen i Grytan. Både platsansvarige Pernilla Arvidsson och Tommy Andersson från Anticimex tycker att man borde kunna lösa problemen proaktivt och centralt när flyktingarna anländer. Till exempel skulle man kunna låta allt bagage stå i ett värmetält över natten.

Egentligen är det fastighetsägarens ansvar, men Migrationsverket ser problemen över hela landet och vill hitta ett system för att lösa det. Caroline Henjered är chef för bosättningsfunktionen på Migrationsverket.

– Så fort du får hög omsättning på boendena så blir vägglöss svårt att hantera, det ser vi på studentbostäder också. Vi prövar sig fram med olika metoder, säger hon.

Hon tror på ett system med värme eller kyla för att hindra vägglössen, men säger att det är svårt att hitta ett bra system eftersom folk anländer från olika håll till Sverige. Just nu jobbar en person på Migrationsverket enkom med frågan om vägglöss.

– Vi är beredda att prova det mest så länge det inte kränker människors personliga integritet. Men jag skulle känna mig mer kränkt om jag hade bett över hela kroppen, säger Caroline Henjered.