Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket utreder företagen

Hos Migrationsverket känner man till Firma Tea Widéen och Aros Energideklarationer AB.

– Det pågår en utredning av dem, säger Kent Juhlén, verksjurist på Migrationsverket.

Kent Juhlén känner till att det finns företag som lämnar anbud om att få öppna tillfälliga boenden för asylsökande innan företagen har tillgång till fastigheterna, antingen genom hyra eller köp.

Men det bryter i sig inte mot upphandlingssystemet.

– Man ska inte behöva göra stora investeringar innan man vet att man är aktuell. Men det är ju naturligt att man innan anbudet har en kontakt med ägaren, säger Kent Juhlén.

Är det ett rimligt system?

– Ja, om man ser det rent affärsmässigt. Man får ha förståelse för att entreprenörer inte vill binda upp sig, utan avvakta och se att man kan komma ifråga, säger Juhlén.

Det finns alltså inget krav på att hyra eller äga när anbudet lämnas. Kravet gäller i stället för den aktuella avtalsperioden i framtiden när boendet ska bedrivas.

Efter att Migrationsverket har sagt ja till anbud tillkommer flera steg innan ett avtal kan skrivas. Dels kontrollerar verket att anbudsgivaren verkligen hyr eller äger fastigheten, dels görs en besiktning.

Finns det några fall i Jämtlands län, när det visat sig vid er kontroll att man inte har haft tillgång till fastigheten man sökt för?

– Ja, det gör det, men jag vet inte exakt vilka fastigheter det är.

Känner ni till Firma Tea Widéen och Aros Energideklarationer AB?

– Ja, vi håller på att titta närmare på båda de här leverantörerna och det pågår en utredning.

I brandskyddsdokumenten som Firma Tea Widéen har bifogat anbuden står Tea Widéen som fastighetsägare för samtliga fastigheter de har sökt för, trots att firman inte äger dem. Är inte det märkligt?

– Jo, det tycker jag. Det är ju i så fall en oriktig uppgift. Och det kommer ju att uppdagas när vi kontrollerar lagfarterna.

Men varför lämnar man då sådana uppgifter om man ändå vet att ni kommer att märka det?

– Det vet jag faktiskt inte. En leverantör bör ju försäkra sig om att man har tillgång till fastigheterna.

Finns det pengar att tjäna på asylboenden?

– Det här handlar ju om näringsidkare och deras syfte är ju givetvis att tjäna pengar. Vi sätter ett takpris som man inte får gå över, men man har väl ändå sett en vinst i det.