Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket: – Vi har varit tydliga att det är det här som gäller

De 30 flyktingarna har fått information om vad som gäller. Det säger migrationsverkets presschef.

Polis kallades dit och ombads hjälpa till med att få personerna av bussen, vilket enligt polisen var "en åtgärd som inte beviljades från polisens sida".

– De blev besvikna när de kom hit. Det var kallt och ingen storstad. Det är svårt för polisen att göra något. Vi kan inte avhysa dem från bussen. Det måste gå via Kronofogden för att få ett avhysningsförfarande och först då kan polisen bistå, säger Bengt Stadin, länsvakthavande vid Jämtlandspolisen.

Polisen har nu lämnat Grytan.

Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson säger att man som asylsökande inte har rätt att välja var man blir placerad.

– Vi har sett ibland att asylsökande har en bild av vad som väntar i Sverige. När bilden inte överensstämmer med verkligheten så blir det problem. Man tycker inte att det man möts av är det man förväntat sig. När vi i detta läge har så många som kommit till Sverige i år kan vi inte placera dem där de själva vill bo.

Men det står de asylsökande fritt att bo någon annanstans än där de erbjuds plats.

– Om man nu vägrar så åligger det den asylsökande själv att lösa sin boendesituation genom släktingar eller vänner. Men det Migrationsverket erbjuder är det här, säger Fredrik Bengtsson.

Migrationsverket har haft personal på plats som har informerat om vad som gäller.

– Vi för en dialog med personerna och har gjort det hela tiden. Men vi är väldigt tydliga med att det är här de erbjuds att bo och annars så måste de ordna ett eget boende under tiden asylansökan prövas. Vi vill att det här ska lösas, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör på Migrationsverket.