Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Migrationsverket vill utvisa familjen

Palestiniern Mohamed Hasan Natour i Föllinge säger att hans familj kommer att splittras om de utvisas från Sverige. Men Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket menar att familjen kan återförenas i Jordanien.

– Fast vi måste vara säkra på att det fungerar eftersom det rör en familj.

Annons

Mohamed Hasan Natour, hans fru Haleemeh Abedelkhalik Alnatour och deras två barn, Zainah och Hasan, kom till Sverige i slutet av 2011 för att kunna leva tillsammans som en familj. Sedan dess har familjen utökats med en dotter, Kinda, och sedan några månader tillbaka bor familjen i Föllinge. Problemet enligt Mohamed är att han inte kan leva tillsammans med sin fru och sina barn i Jordanien eftersom han är statslös palestinier från Östra Jerusalem. Han tycker att Migrationsverket inte tar hänsyn till deras utsatta situation och kallar asylprocessen för ett lotteri.

– Det är olyckligt om han får det intrycket, oavsett om det är så eller inte, och utifrån min bedömning är det inte så, säger Carl Bexelius.

Talar inte familjens historia för att de inte kan leva tillsammans, det är ju därför de har kommit hit?

– Migrationsverket och Migrationsdomstolen bedömer att det finns möjligheter för familjen att återförenas i Jordanien, säger Carl Bexelius och lägger till att det i första hand är upp till Israel och Jordanien att lösa frågan, inte Sverige.

I nuläget kollar Migrationsverket på vilka möjligheter det finns för att verkställa beslutet och skicka tillbaka familjen till Jordanien. Men Migrationsverket måste ta hänsyn till Europakonventionen om mänskliga rättigheter, artikel 8, rätten till privat- och familjeliv.

– Det kan ju komma fram att det inte är praktiskt möjligt för familjen att återförenas, då måste familjens situation omvärderas.

Enligt Mohamed Hasan Natour kommer enbart hans fru Haleemeh in i Jordanien, han själv i Israel och ingen av barnen kommer in i varken Israel eller Jordanien.

– Beslutet är baserat på fel information, det är omöjligt att genomföra, men Migrationsverket vill inte erkänna att de har tagit fel beslut.