Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mikados mästerkock Tsukasa ”Tim” Takeuchi skildras i ny dokumentär

Under Gastronomi- och kulturveckan i Östersund är det förhandsvisning av dokumentärfilmen "Japanen i Grytan", regisserad av Mattias Warg. Huvudpersonen själv, kocken Tsukasa "Tim" Takeuchi har inte möjlighet att närvara.
– Jag hinner inte. Jag har en beställning den dagen.

► Läs också: Nu börjar den stora mat- och kulturveckan - människor från fem kontinenter kommer till Östersund

Från början ville Tsukasa "Tim" Takeuchi utbilda sig till inredningsarkitekt i Japan, men de planerna grusades rätt snabbt och istället blev det en tripp till Europa.

– 1969 flög jag från Moskva till Köpenhamn men det blev jättedåligt väder så jag fick vänta i sex timmar. När planet äntligen lyfte kunde vi inte landa i Köpenhamn utan vi flög runt, runt i flera timmar innan kaptenen säger att vi måste nödlanda i Stockholm. Det var min första kontakt med Sverige.

Tsukasa "Tim"Takeuchi berättar vidare hur han, under samma resa liftade med "den där tanten med Volkswagen", hur fint han tyckte det var med de vackra höstfärgerna och det vänliga folket i Sverige.

– Jag tänkte att hit måste jag komma tillbaka någon gång.

Mycket har hänt sedan dess.

Under "Tims" Europatripp hann han under en kort period studera vid en konstskola i Berlin parallellt med att han lärde sig kycklinghantering på en japansk restaurang. Dessutom bodde han i Paris ett tag innan han åkte vidare till London där han lärde sig den japanska matkonsten på riktigt och fick så småningom jobberbjudande i New York. Mitt i allt detta träffade "Tim" även sin dåvarande svenska hustru. De flyttade till Sverige och bodde där i några år innan flyttlasset gick till Japan. Mellan 1979-1985 utvecklade "Tim"sin restaurangverksamhet i hemlandet innan hans hustru ville åka tillbaka till Sverige igen.

I dag driver Tsukasa"Tim" Takeuchi den exklusiva restaurangen Take Mikado i Östersund. En restaurang som lockat såväl utländska som svenska kändisar att dinera hos honom. Tidigare hade han sin restaurang förlagd i Grytan, Brunflo innan den olyckligt brann ner 2007.

Under Gastronomi- och kulturveckan i Östersund 12-18 september kommer det vara förhandsvisning av dokumentärfilmen "Japanen i Grytan", regisserad av Mattias Warg.

► Läs också: Lina Lindbäck: "Jag kommer inte hinna en bråkdel av det jag vill göra"

I den 30 minuter långa förhandsvisningen kommer man få följa Tsukasa "Tim" Takeuchi osannolika resa från okänd kock i Grytan, Brunflo till världskänd matkreatöroch allt däremellan. Hans kamp för att hålla en extremt hög kvalité på sin restaurang samt hur han tacklade allt när hans restaurang i Grytan brann ner till grunden.

Hur känns det att en film om dig kommer att visas under Gastronomi- och kulturveckan?

– Det är konstigt, haha. Nä, men jag gillar att laga mat och har alltid lagat mat oavsett om det kommit mycket eller lite folk.

Kommer du närvara vid förhandsvisningen av "Japanen i Grytan"?

– Jag hinner inte. Jag har en beställning den dagen. Gästerna på restaurangen kommer alltid i första hand.

Fotnot: fredag 16 september, klockan 19:30 på Gamla Teatern kommer dokumentärfilmen "Japanen i Grytan" visas.

► Läs också:Turister från hela världen betalar dyrt för att uppleva Jämtländskt mat- och kulturliv

Lina Wahlnemo 063-16 16 00 lina.wahlnemo@mittmedia.se