Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mikael Olovsson är en av Sveriges bästa ledare

En av Sveriges bästa idrottsledare finns i Brunflo.
Mikael Olovsson, Brunflo FK, utsågs i dag till Årets Manliga Ledare.

Juryn till Det svenska idrottsledarpriset har utsett fyra personer som särskilt berömvärda för sina insatser inom idrottsrörelsen. En av dem är Mikael Olovsson

– Jag fattade inte först, när Ola Blomqvist från Coachen ringde. Jag var helt ovetande om att jag var nominerad, säger Mikael Olovsson.

– Och det är verkligen hedervärt. Det är ju bara en som utses i Sverige. Sedan är det ju så många som jobbar tillsammans i en förening.

Mikael Olovsson är fotbollstränare och aktiv i klubbens fotbollssektion.

– Vi har satt som vision att vi ska bli den attraktivaste föreningen.

Idrottsintresset och engagemanget är egentligen ett arv från hans far, Jöns-Olov Olovsson i Pilgrimstad.

– Jag gör mycket det min far gjorde. Det är mycket praktiskt som ska göras och har man hållit på länge som jag gjort då vet man vad det är.

I Pilgrimstad var det längdskidåkning som Mikael höll på med både som aktiv åkare och senare som tränare. I 20-årsåldern lade han skidorna på hyllan och mest av en slump blev han tränare för ett damlag i Hackås.

– Sen gick jag vidare till Brunflo där jag bor. Först var det ett ungt damlag jag tränade och sen har jag tränat ett flicklag där min äldsta dotter spelar.

Hur föreningar ska locka fler att vara aktiva undrar nog mången föreningsmänniska.

– Jag tror att man ska avdramatisera prestationerna. Man ska inte kräva för mycket av barn och ledare. Sen upptäcker de hur roligt det kan vara.

Och glädjen är det som får Mikael Olovsson att lägga mycket tid och engagemang i föreningen.

– Det ger mig så mycket. Det sociala runt i kring är nog det som får mig att hålla på. Tänk när det kommer fram en ung tjej och törs slänga käft med en gammal gubbe som mig, eller en 12-årig grabb som pratar med en som om man vore ungefär på samma nivå.

Mikael Olovsson får liksom de andra pristagarna 5 000 kronor förutom äran.

Prisutdelningen sker på Råsunda fotbollsstadium 6 juni i samband med fotbollslandskampen mellan Sverige och Danmark. Men, fotbollsälskaren kan inte delta.

– Vi har sen länge en utlandsresa inbokad och jag har provat att boka om den, men det kostar för mycket. Men det lär bli någon annan i fotbollssektionen som åker ner och det känns rätt bra. Vi har ju jobbat mycket tillsammans.