Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mikrovärmd mat inte bra

Efter mer än 15 år som kommunpolitiker börjar jag nu läsa in mig på handlingar till landstinget. Ett ärende som kommer upp på landstingsstyrelsen nästa vecka (det är fortfarande den gamla landstingsstyrelsen) handlar om den mat som serveras på sjukhuset.

Med en 23-sidig rapport som underlag tänker vänstermajoriteten införa en helt ny metod för att servera mat till patienterna. Den kallas ”cook chill” och innebär att maten efter tillagning snabbkyls. När patienten sedan ska äta värms den i mikro på vårdavdelningen.

Av rapporten framgår att såväl sjukhusets kök som maskinparken är slitna och har brister. Men att ta det som skäl för att införa en metod som ifrågasätts på många håll är väl magstarkt. Dessutom utan att frågan lyfts för närmare diskussion. Det var en information på förra landstingsstyrelsen och på denna ska beslut fattas.

Cook chill är en industrialiserad form av matlagning som börjar kännas föråldrad när debatten mer handlar om närodlat och närlagat, om doft, smak och kvalitet. I matlänet Jämtland borde det inte höra hemma.

Beslutsförslaget till landstingsstyrelsen nästa vecka är att införa cook chill och att det ska vara klart i halvårsskiftet 2016. Det finns en sida med någon sorts kalkyl men i stort sett kommer landstingsstyrelsen att famla i blindo vad gäller ekonomin.

Det finns heller inga jämförelser kring hur andra sjukhus gjort. Jag har på en snabb sökning kunnat konstatera att Kalmar haft cook chill men gått ifrån det och i stället lagar och serverar nylagad mat. Till patienternas stora glädje – nöjdheten har ökat påtagligt.

Gotlands politiker förkastade ett liknande tjänstemannaförslag. Även Östersunds kommun har utrett och avstått cook chill för ett antal år sedan.

Men den typen av jämförande underlag saknas helt. Likaså synpunkter från vårdavdelningarna som delvis får ta ansvar för uppvärmning och disk. Frågan om hur förpackningar, emballage och kompost ska tas om hand saknas också.

Vi har nog alla då och då läst om tråkig smaklös mat som serveras våra gamla och sjuka, inte sällan cook chill. Jag tycker att mat i offentliga kök är viktigt, och den där typen av mikrovärmd mat är jag skeptisk till.

Men det stör mig minst lika mycket att vänstermajoriteten är beredda att fatta så stora viktiga beslut på ett så bristfälligt underlag. Om Socialdemokraternas arbetsmetod är att fatta beslut utan riktiga beslutsunderlag förstår jag varför ekonomin är så usel i vårt landsting.

Det befintliga materialet duger som ett ”ingångsvärde” men knappast som beslutsunderlag!

Eva Hellstrand (C)

gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel