Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Milad Mohammadis tal om mångfald fick stående ovationer

Milad Mohammadi var en av föreläsarna under dagsprogrammet på Guldgalan.
Hans tal om mångfald berörde och fick stående ovationer.

Annons

Ensam, helt stilla, mitt på scenen. Ingen rekvisita behövs när Milad Mohammadi talar. Han trollbinder under en dryg timme publiken inne i Storsjöteatern.

Vid 22 års ålder har Milad Mohammadi uppnått mer än de flesta, oavsett ålder. Han blev Sveriges yngste jurist och statsvetare, har utsetts till Årets superkommunikatör, Årets supertalang, Årets talare och Morgondagens ledare. Bland annat.

Hur är det att vara i Östersund?

– Fantastiskt. Jag har varit här några gånger och det är alltid fint att besöka den här platsen. Här är det varma människor och de är alltid duktiga på att samla olika människor. På många andra platser, särskilt i storstäderna, blir det en privilegierad grupp, men här verkar det vara gemene hen, och det är alltid fantastiskt att få tala för folket.

Vad säger du om årets tema, flervärde?

– Mångfald är hjärtefrågan för mig. Vi lever i en tid där det finns så mycket potential som inte ses, det är på tiden att vi gör något, det är nu eller aldrig.

De som menar att mångfald är något negativt och att traditionerna är det viktigaste för gemenskapen, vad vill du säga till dem?

– Jag respekterar människors åsikter. Men jag tror att man ska kombinera innovation med tradition, beständiga delar med nya inslag, att alltid utvecklas. Vi lever i en global värld och det finns inte möjlighet för människor att stanna kvar på vissa platser. Människor behöver Sverige mer än någonsin och vi är ett land som ska stå för medmänsklighet och rättvisa och potentialen i människor. Om människor innerst inne fick ta del av det som är nytt skulle de vilja ha det, det handlar bara om att det är obekvämt och att det finns en rädsla och okunskap, en osäkerhet. Det måste vi övervinna.

Hur har du nått dit du är i dag?

– Jag har haft bra människor runt omkring mig. Jag tror att man är genomsnittet av de människor man har i sin omgivning. Jag har även haft privilegier och förmåner, gick i en väldigt svensk skola som gav mig ett kulturellt och socialt kapital. Men jag vill inte att världen ska vara så att man måste ha privilegier eller tur för att det ska gå bra. Ett bra liv ska vara självklart och inte baserat på tur, hudfärg eller bakgrund. Alla ska ha möjligheten att förverkliga sig själva.

Du talade mycket i din föreläsning och förebilder.

– Ja, förebild är roten till hela diskursen, till samtalet. Det handlar om vilken typ av människa jag vill vara. Vi kan prata om mänskliga rättigheter och andra saker och om policy på ett papper, men om vi inte lever det som människor så spelar det ingen roll. Allt måste utgå från vilka vi är på insidan.

Vad tror du om framtiden för oss i Jämtland?

– Jag ser fram emot att se Jämtland blomstra. Jag har fått privilegiet att besöka många platser i Sverige och ser att det finns mycket som är bra här. Vi måste sluta vara så storstadscentralicerade, det är bara skitsnack. Potentialen finns över hela landet i alla olika former och storlekar.

Se vimmelbilderna från Guldgalan 2015

► TV: Guldgalan 2015 – se hela festen i repris här

TV, Guldgalanvinnare 2015:

Per-Åke Wahlund är Årets entreprenör

De utsågs till Årets marknadsförare

Sports Tech Research Centre Mittuniversitetet fick Peak innovation award 2015

Johanna Mattsson fick ta emot Swedavias exportpris 2015

Arifiq är Årets IT-entreprenör

Per Östervall är Årets unga företagare

Woolpower blev Årets hälsoföretag

Årets innovatör är Vemservice

Mer om Guldgalan 2015:

Tilde de Paula Eby hyllar östersundarna och ÖFK

Terese Bengard riktar svidande kritik mot Guldgalan

Milad Mohammadis tal om mångfald fick stående ovationer

Däckshopen nominerad i Guldgalan – marknadsför med nytt grepp

De är nominerade till Årets gröna guld: – Det känns väldigt roligt

TV: Vad ska du ha på dig på Guldgalan? Gästerna avslöjar sina galakläder

TV: Här förbereds Guldgalan-middagen: "Den här menyn kommer att bli en snackis"

Elaine Asp står för Guldgalans meny – så här ser den ut

Missöden och framgångar i Guldgalans 15-åriga historia

15 priser ska delas ut – så här fungerar Guldgalan

Här är artisterna som spelar på Guldgalan

Här hittar du listan på alla som är nominerade till Guldgalan 2015.

Här är årets tema på Guldgalan – och TV4-profil tar över som konferencier

Se vimmelbilderna från Guldgalan 2014 här

Här hittar du allt om Guldgalan samlat