Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljardären Dan Olofsson bygger stugby

Kaxåsbördiga miljardären Dan Olofsson vill ha ett ställe för släkten att träffas på. Om han får som han vill så kommer det inom några år att finnas stugor till alla hans barn och syskonbarn i Kaxås.

På en yta av en dryg hektar håller en liten stugby på att ta form i Kaxås 6 mil utanför Östersund. Redan nu finns en stuga som är nästan färdig och ytterligare en är på gång.

– Jag och mina syskon har varit i Kaxås sedan barnsben, mina föräldrar som kommer därifrån byggde en liten sommarstuga på två rum och kök där och jag har väldigt ljusa minnen från den tiden, säger Dan Olofsson som nu vill att hans barn och syskonbarn ska få uppleva samma sak.

Efter en resa till USA och Hyannis Port, där Kennedyfamiljen har sina sommarstugor, fick Dan Olofsson idén till stugbyn i Kaxås. Han och hans syskon har sammanlagt 18 barn och tanken är att alla de 18 kusinerna ska få varsitt sommarboende för sina familjer. Dan Olofsson förklarar att det är dyrt att vara ung och ha familj i Stockholm och att de flesta inte har råd med ett fritidshus förrän långt senare i livet.

– Egentligen ska man ha fritidshus när barnen är små. Och det är det som är tanken med det här, att hjälpa dem med det, säger han.

– De ska ha eget hus i Kaxås och rota sig där så att deras barn, tremänningarna, kan skapa en relation, fortsätter Dan Olofsson.

De bybor som ÖP har pratat med är positiva till stugorna och tycker att det är bra att det kommer mer folk till Kaxås, men det har kommit in ett anonymt brev till kommunen där avsändaren inte gillar vad som håller på att hända.

– Det är alltid någon som har ont i magen när det byggs någonting. Men då tycker jag att man får ställa sig upp och stå för det med sitt namn och säga varför det är fel. Offerdal är en avbefolkningsort som behöver investeringar, svarar Dan Olofsson på det.

En som håller med om att det är bra med stugbyn för Offerdal är Mikael Ekholm som bor i Rönnöfors. Han har jobbat för Dan Olofsson i tio år och tillsammans med kollegan Torbjörn Tengström och sonen Christoffer Ekholm bygger han de två stugor som ska bli klara i år.

– Det gynnar bygden med jobb. Alla jag har pratat med har varit positiva till det här, säger han.

En annan som är positiv till stugorna är Kaxåsbon Ulf Larsson.

– De som ska bo här under sommaren måste ju tanka och handla någonstans och då kommer de handla här på Ladan och tanka på macken, säger Ulf Larsson.

Hur lång tid det tar innan alla stugorna står färdiga vet inte Dan Olofsson, men det kommer att ta sin tid. Först ska stugorna byggas av snickare utvändigt och sen ska kusinerna ta över och färdigställa invändigt.

– Det här kommer att ge arbetstillfällen i Kaxås i fem-tio år framöver, säger han.