Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljardsatsning på vindkraft ny vision i Berg

Minst 30 stora vindkraftverk i drift efter investeringar i miljardklasen. Nya företag och nya jobb. Så ser vindkraftvisionen fram till år 2020 ut i Berg.

Visionen ingår i det remissmaterial om kommunens vindkraftspolicy som nu föreningar, samebyarna och de politiska partierna ska yttra sig över.

Policyn är också tänkt att fungera som underlag för den översiktsplan där lämpliga platser för vindkraftsetableringar ska pekas ut men också vilka områden som ska undantas från utbyggnad.

I förslaget till policy betonas att utbyggnaden av vindkraften i Berg ska ske på sådant sätt att kommunens och regionens långsiktiga attraktionskraft och utvecklingsmöjligheter inte påverkas negativt.

Det innebär bland annat att man helst ser att etableringen av vindkraftverk sker i mindre grupper samt att vindkraftverken inte bör ligga närmare bebyggelsen än en kilometer.

Så långt det är möjligt ska ortsbefolkningen, det lokala näringslivet och kommunen även erbjudas möjlighet att gå in som delägare i aktuella vindkraftsparker.

I policyn anser man också att en bygdepeng ska betalas ut till de bygder där vindkraftverk kommer att sättas upp.

– En procent av bruttoproduktionen ska avsättas i en kommunal fond som i första hand ska gå tillbaka till näringslivsutveckling i berörd bygd. Små gårdsverk ska dock undantas från dessa ersättningsprinciper, skriver kommunen i sitt förslag till vindkraftspolicy.

I den vision som bifogas själva policyförslaget sätts också som mål att kommunen på sikt ska äga och producera egen vindkraft som motsvarar åtminstone halva elförbrukningen i kommunkoncernens egen verksamhet.

Senast 6 april ska remissinstanserna ha lämnat in sina yttranden över vindkraftsförslaget.