Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljödomstolen värnar inte miljön

Livet i världens hav är på väg att brytas ner i snabbare takt än någonsin tidigare. En internationell panel av havsforskare kräver brådskande åtgärder för att stoppa världshavens nedbrytning.

Klimatförändringen, kemiska föroreningar och ett skenande överfiske är orsaken.

Tro inte att dessa forskares varningsrop sker för nöjets skull utan det sker för att de vill värna om allas vår livsmiljö.

I Sverige har vi något som kallas miljödomstol och som av namnet att döma också bör värna om vår miljö. Tyvärr visar det sig att domstolens ledamöter har missuppfattat sin uppgift och i första hand värnar kapitalets girighet.

Detta bevisas med all tydlighet i tillståndet till Överumans Fisk AB att expandera den redan befintliga odlingen. Expansionen innebär en ökning av foderförbrukningen med 20 ton per år. 20 ton som i huvudsak bidrar till den skenande överfiskningen i våra världshav.

Till detta ska läggas ökade föroreningar inte bara i närmiljön utan också efter hela vattendragets färd mot havet. Ökade transporter av foder och fisk belastar miljön och bidrar till klimatförändringen.

Rovfisket fråntar fattiga människors deras levebröd och i kombination med klimatförändringen ökar flyktingströmmarna vilket leder till konflikter och katastrofer likt den nyligen inträffade i Medelhavet.

En stor skuld till detta har Miljödomstolen och landets länsstyrelser som med skygglappar fattar sina beslut till fiskodlingsindustrins fromma.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel