Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljöfundering

om miljön i dag. Därför blir jag inte så lite störd när jag ser hur rivningen på Artillerigatan utförs. I samband med rivningslov/ansökan så ställer kommunen höga krav på inventering, redovisning av farligt material, omhändertagande, återvinning, och återanvändning när så är möjligt.

Det ska specifieras mängder, hur materialet tas om hand och var det lämnas. det gäller då såväl dörrar, fönster, taktegel, plåttak, bjälklagsreglar, råspont med mera. Nu vet jag inte hur detta redovisas i det aktuella fallet men det tycks märkligt att kraven kan uppfyllas när rivningen utförs med grävmaskin, inklusive rivning av glasade fönster, paneler takstolar, yttertak et cetera.

Hur sorteras detta så kraven i lagen uppfylls?

Dessutom sker rivningen helt öppet i direkt anslutning till Stadsbyggnadskontoret som har tillsynen.

Boverket skriver: ”Innan och under rivning kan förberedelser för återanvändning av vissa material göras genom att rivningsmetoder anpassas där så är lämpligt.

Om återbruk är aktuellt hanteras resterna som byggmaterial.”

Jag tvivlar på att något återanvänds här annat än till bränsle, fyllning och deponi.