Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöguru medverkar i bok med jämten Hans Månsson

/
  • Den 11–12 maj genomförs ett seminarium om vattenfrågor på initiativ av Hans Månsson med hjälp av bland annat Länsstyrelsen. Johan Kuylenstierna, vid Stockholm Environment Institute (SEI), kommer att föreläsa tillsammans med lokala aktörer.
  • ”Jag snubblade över en fjällbäck i Höglekardalen som talade till mig”, säger frilansjournalisten Hans Månsson från Jämtland, som tagit bilderna till boken.
  • Stefan Edman blev kontaktad av Hans Månsson eftersom Hans ville koppla sina bilder till en faktabaserad text om vatten. Resultatet blev boken ”Vattenvärld”.  Med anledning av boken är han nu i Östersund under två dagar för att föreläsa.

Han debatterar för en ny märkning av varor och vill väcka engagemang kring vad han kallar vår tids största miljöproblem. Nu släpper han en bok om vatten med frilansjournalisten Hans Månsson.

Annons

– Först vill jag väcka förundran och kärlek till vattnet genom det jag skriver, eftersom vattnet är så märkligt. Börjar man prata om utmaningen vi står inför på en gång så slutar folk lyssna. Men frågan är ju om vattnet kommer att räcka och vad vi ska göra åt det, säger Stefan Edman, biolog och författare.

Han har skrivit ett 40–tal böcker och har uppdrag som rådgivare i miljöfrågor åt före detta statsminister Göran Persson bakom sig. Numera frilansar han på temat hållbar utveckling och miljö vilket innefattar föreläsande och skrivande av krönikor och böcker.

För någon dag sedan släpptes boken ”Vattenvärld – iakttagelser från en fjällbäck” där Stefan skrivit en 20 sidor lång essä till frilansjournalisten Hans Månssons bilder. Han blev kontaktad av Hans, som ville koppla ihop nytta med nöje och göra någonting mer utav sina bilder av fjällbäckar.

– Vattenutmaningen är större än klimatfrågan och vi som har gott om det måste börja hushålla med det. Vattnet ska renas och då behövs det kemikalier och energi vilket man inte kan slösa med, säger han.

Men det största problemet ligger inte där.

– Bara fem procent av vattnet vi förbrukar spolar vi ut i avloppen. De resterande 95 procenten är konsumtionen av varor. En svensk förbrukar 27 badkar vatten per dygn om man ser till konsumtionen.

Han tar några exempel.

– Ett kilo biff kräver 15 000 liter vatten att producera och ett kilo läder 16 000. Då kan man räkna ut att det stämmer.

Därför debatterar han för en vattenmärkning av varor där det står hur mycket vatten som har gått åt för att producera något.

– På det sättet blir vi åtminstone medvetna om det mest klimatsmarta alternativet, vilket är en början i alla fall, säger han.

Stefan Edman var under 1990–talet med i Sveriges Kristna Socialdemokraters Förbund, även kallat Broderskapsrörelsen, där han var bidragande till Socialdemokraternas nya miljöprofil. Han var även generalsekretare i Göran Persson expertgrupp "Oljekommissionen".

Annons