Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonbedrägeri mot Östersunds-Tidningar

En före detta anställd på Östersunds-Tidningar, ÖT, har lurat företaget på miljonbelopp med hjälp av falska fakturor.

Det har framkommit i en utredning som görs på företaget. Den utpekade säljaren och tre av ÖT:s leverantörer har medgett att de deltagit i bedrägeriet.

– Så här långt har vi hittat saltade och falska fakturor för cirka 800 000 kronor. Men jag befarar att det når en miljon innan vi är klara, säger ÖT:s vd Göran Henriksson.

Det är både Östersunds-Posten och tidningskoncernen Östersunds-Tidningar, där även LT ingår, som drabbats.

Den äldsta förfalskade faktura som hittills har påträffats skickades till ÖP 2004.

Ralph Rentzsch på Lokaltidningen i Strömsund avslöjade svindleriet på tidningens hemsida i förra veckan. Rentzsch berättade att han flera gånger blivit kontaktad av säljaren som presenterat en metod som gick ut på att lura företaget på pengar utan att det syntes.

Metoden såg ut så här:

Leverantören betalade en summa pengar kontant till säljaren. Säljaren såg till att leverantören fick tillbaka dubbla beloppet genom att förfalska eller "salta" en räkning ställd till ÖP eller ÖT.

Leverantören fick noggranna instruktioner av säljaren om vad som skulle stå på fakturan för att den inte skulle väcka misstankar.

När ÖT:s ledning började granska uppgifterna insåg de att de stämde. När den utpekade konfronterades med anklagelserna erkände han. Han avskedades omedelbart.

Tre företagare som levererat olika varor och tjänster till ÖP och ÖT kontaktades också. Alla tre erkände att de varit med om affärssvindeln.

Den utpekade säljaren har inte själv attesterat beloppen. Det har hans överordnade chef gjort.

Hur har det kunnat pågå så lång tid utan att det avslöjats?

– Vi hanterar ungefär 7 000 leverantörsfakturor per år. Det här har varit väldigt svårt att genomskåda eftersom både säljare och leverantör har samarbetat. Dessutom har beloppen varit normala för de varor och tjänster det handlat om, säger Göran Henriksson.

– Men naturligtvis är det inte tillfredsställande att vi har ett kontrollsystem som inte fungerar. Vi måste göra något åt det.

På grund av skyddet för uppgiftslämnare och sekretessen runt affärsuppgörelser görs utredningen av ÖT:s ledning på uppdrag av åklagaren Stig Andersson. Det kommer att bli en lång och komplicerad utredning, konstaterar han.

– Jag vet för lite för att säga vad brottsrubriceringen kan bli. Det kan röra sig om allt från trolöshet mot huvudman, förskingring, bedrägeri eller grovt bedrägeri.

Hittills har ingenting kommit fram som tyder på att fler anställda vid företaget är inblandade. Inte heller finns det några misstankar mot tidningarnas annonskunder.

– Men utredningen fortsätter. Vi kommer att lyfta på alla stenar och inte ge oss förrän vi gått till botten med det här, säger Göran Henriksson.