Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonbesparingar på gång inom skolan

Nu väntas miljonbesparingar inom skolan och förskolan i Östersunds kommun. Anledningen bakom är de underskott som finns hos barn- och utbildningsnämnden.
”Det är inte roligt att sitta med röda siffror framför sig”, säger nämndens ordförande Niklas Daoson (S) i ett pressmeddelande.

Det går inget vidare med ekonomin för barn- och utbildningsnämnden i Östersunds kommun.

Förra året gjorde nämnden av med knappt 12 miljoner kronor mer än sin budget. Bakom det låg framför allt ökade kostnader för skolskjutsar. Som anledningar har också nämnts extra utbetalningar på semesterlöneskulder till medarbetare, att de så kallade BIBAS-anslagen till barn med särskilt stöd inte räckte till och att intäkterna från Migrationsverket för asylboendet i Grytan inte räcker till.

Att kostnaderna dragit iväg var något som barn- och utbildningsförvaltningen fick syn på först sent under fjolåret.

För 2015 har nämnden redan fått en besparing på drygt 9 miljoner kronor. Det beslutet ingick i den budget för 2015 som kommunfullmäktige klubbade i höstas, där man minskade alla nämndernas budget med ungefär 1 procent.

Och för bara några dagar sedan kunde ÖP berätta att beräkningar visar att nämnden i år väntas missa budgeten med 8,5 miljoner kronor. Precis som i fjol är skolskjutsarna den största orsaken. Även förskolorna och elevhälsan lär kosta mer och arbetet med asylsökande tros kosta mer än vad Migrationsverket ersätter för.

Med anledning av det väntade underskottet har barn- och utbildningsförvaltningen kommit med ett besparingsförslag och på onsdagen beslutade den politiska majoriteten att delar av verksamheten ska kosta 1,5 procent mindre under resten av året. Besparingen ska ge 11,5 miljoner kronor. Den innebär att förskolan ska spara 4,5 miljoner kronor och grundskolan 4,1 miljoner kronor.

”Bedömningen är att detta ska gå att göra utan försämrad kvalitet eftersom nämndens budget för 2015 fick en indexuppräkning på 1,5 procent samtidigt som priserna inte ökat till följd av att inflationen i princip stått stilla. I den bemärkelsen har verksamheten fått betalt som om priserna ökat men i de avtal som tecknats har priserna stått still”, skriver majoriteten som även bedömer att om ekonomin tas tag i nu kan läget vara ljusare till 2016. Men först har förvaltningen fått i uppdrag att förhandla med fackförbunden om saken.

Besparingsförslaget kom snabbt inpå nämndens sammanträde på onsdagen och fanns inte med i de ursprungliga handlingarna inför mötet.

Förskolan har en årlig budget på knappt 350 miljoner kronor och grundskolan knappt 330 miljoner. Totalt har barn- och utbildningsnämnden en budget på ungefär 1 miljard.