Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljoner kronor som ökar trivseln för barnen

Varje år får Bassestiftelsen in närmare 1 miljon kronor.
Pengar som används för att öka barn och ungdomars trivsel på Östersunds sjukhus.
– Det är jättebra här. Det finns en hemtrevlig känsla, säger pappa Konrad Lundqvist.

Pappa Konrad Lundqvist och sonen Mattteus Persson, 10 år, från Strömsund har bott nästan en vecka på barnavdelningen. Och ytterligare några dagar kommer det säkerligen att bli. Allt började med att Matteus blev svettig på nätterna och kissade och drack mycket vatten. Efter en del prover på Östersunds sjukhus visade det sig att Matteus fått barndiabetes. Nu måste både han och hans närmaste lära sig hur man lever med sjukdomen.

– Det här är en jättebra avdelning. Det finns alltid någon som kan ta hand om mig om något blir fel, säger Matteus Persson.

– Det är bra att man som förälder får bo här. Det är så bra ordnat, allt finns här och personalen går i vanliga kläder. Det blir väldigt hemtrevligt, säger pappa Konrad Lundqvist.

Det finns totalt tolv vårdplatser på barnavdelningen och rummen är inredda med bland annat tv och dvd samt lite hemtrevligare sängar än vanliga sjukhussängar.

I övrigt är avdelningen väldigt mysigt inredd. Väldigt färgglatt och inte alls lika sterilt som vilken annan avdelning som helst på sjukhuset. Såklart finns det mycket leksaker för barnen och det finns särskilda rum för lek och pyssel samt att barnavdelningen har en egen stor balkong.

En av många roliga detaljer är de små djurtavlorna som hänger på varje dörr som ska komplettera den vanliga rumssiffran och göra det lättare för barnen att komma ihåg vilket rum de ligger på.

– Jag ville helst ha älgen, men jag fick rådjuret. Det är också okej, säger Matteus.

Det är dock inte bara barnavdelningen som har fått hjälp av Bassestiftelsen. Barnsjuksköterskan Linus Klar berättar att alla mottagning dit det kan förväntas komma barn har en liten leksakshörna och presenter att ge barnen om de till exempel tycker det är otäckt att bli stucken.

Linus har jobbat på barnavdelningen i 13 år och tycker att Bassestiftelsen har gjort skillnad.

– Det är det lilla extra som gör att det kanske inte blir lika jobbigt att vara på sjukhuset. Det blir roligare och mindre traumatiskt. Föräldrarna till exempel är så otroligt glada och tacksamma. Barnen kanske inte reflekterar över det, då de inte vet hur det skulle ha varit annars.

Läs mer:

"Vi kände att vi ville göra något", Sebastians mamma Tina Henriksson om varför de startade Bassestiftelsen.