Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljoner sparas på förbättrad hälsa

En undersökning visar att landstinget sparar flera miljoner per år redan vid en liten förbättring av länsbornas hälsa.

Och landstingets folkhälsochef Ronny Weylandt konstaterar att något måste göras genast.

– Alla måste hjälpa till om vi ska vända trenden, säger han.

Undersökningen har gjorts av Annika Johansson, som studerar folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet. Hon har med hjälp av befolkningsenkäten "Hälsa på lika villkor" och en hälsoekonomisk modell kommit fram till att landstinget skulle spara minst 5 miljoner kronor om andelen feta (med BMI över 30), dagligrökare, fysiskt inaktiva och riskkonsumenter av alkohol minskade med 1 procent.

Ronny Weylandt understryker att det finns möjlighet till stora ekonomiska besparingar genom att effektivisera det sjukdomsförebyggande arbetet. Och faktum är att flera åtgärder har vidtagits sedan välfärdsredovisning från 2010.

Här är några exempel:

1) Patienter har via hälsocentralerna erbjudits fysisk aktivitet på recept (FaR). Det visade sig visserligen att ganska få människor fortsatte med fysisk aktivitet efter 6 månader, men det tros bero på att uppföljningen inte var tillräckligt bra. Där kommer det förhoppningsvis ske förbättringar.

2) Landstinget har letat upp personer med diabetes och erbjudit dem ett åtta veckor långt träningsprogram med coachning. Det sker i samarbete med Mittuniversitetet och man väntar med spänning på de första resultaten.

3) En enkät visade att 12 000 personer i länet gärna vill ha hjälp med att bli mer fysiskt aktiva. Därför har Folkhälsocentrum startat ett projekt tillsammans med Friskis&Svetitis, där alla som vill får testa olika typer av aktiviteter till ett reducerat pris resten av året.

– Det är en drömchans för de som vill komma i gång med träning, där det även ingår teori. Vi hoppas naturligtvis att alla de aktiviteter vi kommit i gång med sedan 2010 ska ge resultat i 2014 års välfärdsredovisning, åtminstone bland den vuxna befolkningen, säger Ronny Weylandt.

För även han konstaterar att barn och ungdomar är den viktigaste målgruppen för att uppnå förändring.

– Ja, på 25 år har utvecklingen när det gäller fetma och övervikt bland unga varit dramatisk. Det är naturligtvis så att barn ärver beteenden efter sina föräldrar, och det är ingen tvekan om att barn är mindre fysiskt aktiva i dag. Det handlar också om kosten, att vi proppar i oss extrema mängder sötsaker.Vi hoppas att fler människor i Norrland ska börja äta mer frukt och grönt, framför bland männen som ligger väldigt lågt i undersökningarna.

Ronny ställer också ett stort hopp till skolorna:

– Det är jätteviktigt att skolorna erbjuder mycket rörelse. Det är ju faktiskt bevisat att barn som är fysiskt aktiva också har större förmåga att ta till sig kunskap. Dessutom måste vi förbättra aktivitetsutbudet för barn med funktionshinder, som har ett minst lika stort behov av att röra på sig.

Ronny ställer sig också frågan om idrottsrörelsen gör tillräckligt mycket för att behålla ungdomar i klubbarna.

– Det har visat sig att många 10-åringar som varit aktiva idrottare lämnar föreningen när de blir 12–14 år. Kanske finns det något i strukturen, till exempel att det börjar ske gallringar vid den åldern. Det är verkligen något att fundera vidare på för klubbarna ute i länet.

Artikeln kommer från 100 % Östersund.