Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonkostnaderna för stormen Dagmar

Nu börjar kostnaderna för stormen Dagmars framfart dyka upp. Mellanskog räknar med att skog för mellan 200 och 300 miljoner kronor blåst omkull.

Mellanskog har gjort inventeringar från luften i Hälsingland och Härjedalen. De räknar med att omkring 400 000 kubikmeter skog blåst ner på deras medlemmars marker där. Totalt beräknar Mellanskog att mellan 600 000 och 700 000 kubikmeter skog har blåst omkull. Det betyder att värdet på den omkullblåsta skogen beräknas till mellan 200 och 300 miljoner kronor.

– All avverkning av rotstående skog i Hälsingland och Härjedalen har avbrutits och de ordinarie resurserna i området har övergått till att ta hand om uppröjning efter stormen, säger Per Bengtsson, informationschef vid Mellanskog, i ett pressmeddelande.

Nu gör Mellanskog allt för att förhindra granbarkborren från att sprida sig ytterligare.

– Granbarkborren har redan tidigare härjat i delar av de mest utsatta områdena och det är viktigt att mängden skadad och död granved minimeras för att undvika en framtida massförökning. Vi bedömer att före sommaren hunnit med att ta hand om alla känsliga bestånd och den absoluta merparten av den skadade skogen, säger han i pressmeddelandet.

Se hur länet drabbades av stormen

Läs allt om stormen här