Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonliften snart klar

41 miljoner kronor har plöjts ner i den nya sexstolsliften i Lofsdalen som går ända upp till toppen.

Inför vintern har Lofsdalens fjällanläggningar satsat 41 miljoner kronor på en sexstolslift på övre delen av det 1125 meter höga fjället Hovvärken.

– Vi har ju redan sedan tidigare en sexstolslift i den nedre delen, säger Jonny Larsson, sportchef.

När TH kommer på besök är det en varm höstdag med strålande sol. I dalen är det uppemot 15 grader varmt. Nisse Brundin som i vanliga fall jobbar i sportbutiken möter upp med en fyrhjulsdriven pickup. Vi åker i sicksack uppför fjället innan vi når toppstationen. Där blåser det och temperaturen är fem-sex grader lägre än nere i dalen.

– Tidigare i sommar gjorde vi det stora jobbet. Då lade vi kablar från dalen upp till toppen, säger Nisse Brundin.

Det har varit full fart och byggarbetare och annan personal på olika ställen på fjället ända sedan byggstarten i våras. Under veckan har arbetet med toppstationen gjorts färdigt.

– Jag är lite höjdrädd. Men det är bara att köra på. 1 december är det besiktning så innan dess ska allt vara klart. Och det har flutit på bra. Vi ligger bra till tror jag, säger Daniel Wiklund som jobbar med att bygga en glaskåpa kring toppstationens hjulverk.

Liften, som blir 804 meter lång, till en början att ha kapacitet på 2 000 personer i timmen. Att jämföras med den gamla knappliften som hade en kapacitet på 800 personer i timmen.

– Liften är specialbyggd för att klara blåst. I varje stol finns en behållare med vätska som balanserar upp stolen om det börjar blåsa.

Längre ner håller kranföraren Bo Krister Persson på att lyfta en av liftstolparna på plats.

– Alla fundament är gjutna och klara. Nu ska vi bara lyfta stolparna på plats, säger han.