Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonrånet mot guldaffär i Sundsvall nära en lösning – efter fyra år

Sommaren 2014 slog rånarna till mot Branders guld i centrala Sundsvall och sedan försvann de med guld värt 1,2 miljoner.
Först nu kan brottet vara på väg mot en lösning, enligt SVT Västernorrland.
Två personer som har varit internationellt efterlysta för miljonrånet har nu gripits.

En dag i juli tog två maskerade gärningsmän sig in i butiken beväpnade med ett pistolliknande föremål. Därefter låste de och blockerade dörren medan de plockade på sig stora mängder guld.

På knappt två minuter var rånet över utan att någon hade kommit till skada. Men rånarna flydde från platsen med två väskor innehållandes guld värt runt 1,2 miljoner kronor.

Läs mer: Rån mot guldaffär i centrala Sundsvall

TV-klippet: Här slår rånarna till mot guldbutiken (publicerades tidigare i samband med rånet sommaren 2014).

Polisen kunde sedan genom spaning, utredning och kriminaltekniska fynd i butiken knyta två misstänkta personer till rånet, varav en av dem greps och begärdes häktad tre månader efter rånet. Tingsrätten beslutade då att den misstänkte skulle släppas på fri fot med hänsyn till personens låga ålder, som då uppgavs vara 17 år.

Men enligt SVT Västernorrland visade sig den ena mannen senare vara två år äldre än han tidigare hade uppgett. Sedan dess har en europeisk arresteringsorder varit utfärdade mot de två misstänkta männen och nu har de båda gripits. Den ena mannen greps i Norge för en tid sedan och häktades kort därefter och den andra mannen greps i Spanien för en vecka sedan.

Läs mer: Kund ville komma in - rånarna hade låst dörren

– Det här är ytterst ovanligt, med tanke på omständigheterna och att det har gått så lång tid, säger Veronica Andersson, gruppchef på avdelningen för grova brott vid polisen i Västernorrland till SVT Västernorrland.

Häktningsförhandlingen gällande grovt rån kommer att hållas under måndagseftermiddagen i Sundsvalls tingsrätt.